Afbeelding
Koen Laureij

Ruim dertig kinderen onwel door hitte tijdens zomerkamp Leusden

25 juli 2019 om 20:50 112

LEUSDEN Bij kampeerboerderij YMCA Leusden zijn donderdagmiddag ruim dertig kinderen bevangen door de hitte. De hulpdiensten rukten hiervoor massaal uit en in totaal werden 36 personen overgebracht naar het UMC in Utrecht. 

Het zomerkamp heeft besloten vroegtijdig te stoppen. ,,Vanavond komen wij met de kinderen thuis", schreef de leiding van het kamp op Facebook. Oorspronkelijk zou het kamp tot zaterdag doorgaan. 

Na de melding van grootschalige onwelwording gingen donderdagmiddag rond half vijf meerdere hulpdiensten naar de Paradijsweg in Leusden. Al vrij snel werd grip 1 afgekondigd, een gecoördineerde samenwerking tussen verschillende hulpdiensten. Onder meer de traumahelikopter werd ingezet en er gingen, naast de ziekenauto's uit de regio, diverse ambulances uit Gelderland naar het kampeerterrein. Ook het Noodhulpteam van het Rode Kruis werd opgeroepen.

ZIEKENHUIS Al snel daarna werd in Utrecht eveneens het calamiteitenhospitaal geopend voor de betrokkenen. ,,Dit hospitaal is een unieke voorziening voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden", staat te lezen op de website van UMC Utrecht. ,,Kinderartsen en verpleegkundigen staan klaar", voegt een bericht op Twitter toe. Ouders van de onwel geworden kinderen werden door het ziekenhuis bij de hoofdingang opgevangen.

ONTSLAGEN In totaal werden er 36 kinderen naar het UMC overgebracht. Eén kind werd opgenomen in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Rond 20.00 uur werd bekend dat 28 kinderen weer waren ontslagen uit het ziekenhuis. ,,Eén kind wordt nog extra gecontroleerd en moet nog blijven."

KAMP De betrokken kinderen zijn onderdeel van Zomerkamp Rijnsburg (bij Katwijk). Terwijl sommige kampgenootjes naar het ziekenhuis werden gebracht bleven de andere kinderen ,,rustig in het Indianenkamp spelletjes spelen".  De brandweer heeft aan het begin van de avond nog opgeschaald om ventilatoren naar het kampterrein te brengen. 

Burgemeester Gerolf Bouwmeester geeft op Twitter aan geïnformeerd te zijn over de situatie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie