Na een zwaar traject lacht het leven Barendse weer toe.
Na een zwaar traject lacht het leven Barendse weer toe. BDUmedia

Zwemmen dankzij donornier

14 augustus 2019 om 09:29 Mensen

LEUSDEN Als Peter Barendse straks aan de waterrand in Newcastle staat, gaat zijn gedachte ongetwijfeld terug naar 23 oktober 2013. Toen kreeg de inmiddels 49-jarige inwoner van Leusden een nieuwe nier, die hem werd geschonken door zijn moeder. Na een zwaar traject lacht het leven Barendse weer toe en doet hij voor de derde keer mee aan de World Transplant Games. ,,Mijn moeder heeft mij twee keer het leven gegeven."

Jeroen van der Veer

Vermoeidheid en slecht zicht zorgden er mede voor dat Barendse aan de (nood)bel trok. Bij de dokter kon echter niets worden ontdekt, tot de oogarts hem doorverwees naar het ziekenhuis. ,,Er waren door een veel te hoge bloeddruk adertjes in mijn oog geknapt, waardoor ik amper nog wat zag. Ik moest met spoed naar het ziekenhuis en daar kwam ik op de intensive care te liggen."

DIALYSEREN Vanaf dat moment werd de oorzaak van zijn maandenlange klachten duidelijk. Een donornier was noodzakelijk en deze kreeg hij van zijn moeder. ,,Daar heb ik erg veel geluk mee gehad", aldus een nog altijd dankbare Barendse. ,,Sommigen moeten jaren op een wachtlijst staan en ik kon door de match al snel worden geholpen."
De inwoner van Leusden blikt vrij gemakkelijk terug, maar het was een loodzwaar traject. Zo moest hij dialyseren en lag hij dagen gestrekt op bed. ,,Mijn naasten hebben mij er doorheen gesleept."

BENADRUKKEN Na de ingreep op 23 oktober 2013 volgde een revalidatieperiode. Eentje vol onzekerheden, bekent Barendse. ,,Pas toen ik half april 2015 met een vriend naar Finland ging, kon ik veel een plek geven. Het leek wel alsof ik daar echt gereset werd."
Via zijn werk kwam de donorpatiënt in contact met de World Transplant Games. Een evenement met diverse sporten, die door lotgenoten worden beoefend. ,,Als je getransplanteerd bent, kan je nog veel. Dat wil de organisatie benadrukken. Ik doe mee aan het onderdeel zwemmen."

Zelf is Barendse al voor het derde jaar aanwezig bij het evenement, dat wordt gezien als een soort Olympische Spelen. Over de hele wereld komen deelnemers naar het organiserende land en ook hier is de gedachte 'meedoen is belangrijker dan winnen'. Toch vallen er prijzen te winnen en deze wist Barendse al eens te bemachtigen. ,,Ik heb een keer onverwachts een medaille gewonnen en die heb ik aan mijn moeder gegeven. Dat ik hieraan mee kan doen is niet alleen bijzonder voor mij, maar ook voor mijn naasten."

In totaal heeft Nederland zo'n zestig deelnemers die actief zijn bij het evenement, dat dit jaar wordt gehouden in Engeland. Barendse gaat vijf afstanden zwemmen. ,,Dit kan ik allemaal weer doen door een donor. Naast het feit dat sporten belangrijk is, wil de organisatie - en ikzelf - benadrukken dat het belangrijk is om over donorschap na te denken. Ik heb daardoor 'een tweede leven' gekregen en dat gun ik lotgenoten ook. Ik zou het heel mooi vinden als meer mensen over donorschap gaan nadenken. Een stukje bewustwording is daarbij al genoeg. Ook daarom doe ik mee aan de World Transplant Games, want zonder donoren kunnen heel veel mensen niet leven."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie