Op de imkerij worden nieuwe bijenvolken gekweekt.
Op de imkerij worden nieuwe bijenvolken gekweekt. Arnoud J Spaaij

'Tegels eruit en bloemen zaaien'

15 augustus 2019 om 06:32 Overig

ACHTERVELD Zachtjes zoemen bijen om ons heen. Rustig blijven en niet in de aanvliegroute naar de bijenkasten gaan staan. Dan ervaar je op de riante imkerij BeeLife van Quinty van Drie wat bezige bijen zijn.

Arnoud J Spaaij

Quinty van Drie (23) is opgegroeid met bijen. ,,Sinds m'n dertiende", vertelt ze, terwijl we tussen het overdadige struikgewas naar de bijenkasten lopen. ,,Mijn vader was altijd al hobby-imker. Van hem heb ik ook de meeste kennis van bijen opgedaan. Soms sta ik zelf ook versteld van wat ik er zelf van weet", geeft ze toe, ,,en door interesse. Ik vind het gewoon een fascinerend vak." Haar kennis is inderdaad indrukwekkend. De jonge onderneemster geeft in bijna iedere toelichting wel wat feiten over de bij. ,,Een bij kan wel vijf kilometer van haar kast vliegen voor het verzamelen. Daarom zijn de bijenkasten die we bij bedrijven plaatsen ook zo'n succes. In de omgeving van een bedrijfspand zijn altijd wel voldoende drachtplanten waar bijen nectar en stuifmeel vinden." Drachtplanten? ,,Eh, alle bloemen, struiken en gewassen die stuifmeel en nectar produceren", legt ze snel uit.

BEWUSTWORDING Met haar nog jonge bedrijf BeeLife zet Van Drie bijenkasten uit bij bedrijven, openbare gebouwen en particulieren. ,,We werken echt aan een bewustwording. De bijenpopulatie heeft enorm te lijden. De mens verdrijft de bij. Bijenvolken en ook de wilde bij. We hebben ze allebei hard nodig", zegt Van Drie gemotiveerd en zichtbaar gemeend. Het is duidelijk dat haar wens is een verbetering van de bijenpopulatie te realiseren. ,,Zeker. Iedereen die een beetje gemotiveerd is door ons werk dat is goed. Als dat lukt is mijn dag echt goed." Haar werk is dan ook vooral om de kasten bij bedrijven onder te brengen. Dat gaat erg goed. ,,We plaatsen bijenvolken bij grote bedrijven met kantoortuinen en ook op groene daken. Eens in de twee weken komt onze imker langs om de bijen te verzorgen. Dan wordt de honing eruit gehaald, die is voor het bedrijf, of we vullen juist bij. Je merkt dat als er een kast ergens staat dat het gaat leven. Bij de mensen die er werken, maar ook bij een directie. Van het zakje bloemenzaad dat we erbij geven horen we vaak dat de mensen het ook echt gezaaid hebben. Zo kan je thuis meehelpen. Tegels eruit en bloemen zaaien", zegt Van Drie. ,,Er is zoveel mogelijk diversiteit nodig. Op het platteland bestaan weilanden nog maar uit een gewas. Bijen houden van variatie. Dat zorgt bovendien voor wisselende smaak en kleur van honing."

Van Drie is in deze periode fulltime bezig met haar bedrijf: ,,Bijen produceren honing tot ongeveer september. Daarna gaan ze in winterslaap en blijven er zo'n tien- tot vijftienduizend bijen over om de koningin in leven te houden."

Bestrijdingsmiddelen zijn haar een doorn in het oog. ,,Biologisch zou zoveel beter zijn. Het probleem is ook dat veel pesticiden ook na gebruik actief blijven. Die blijven achter in de grond en komen via de plant toch weer bij de bij terecht. Van neonicotinoïden raken bijen gedesoriënteerd. Het is door de EU verboden, maar komt nog steeds terug. De afgelopen dertig jaar is meer dan de helft van de insecten verdwenen. Dus ingezaaide bermen zoals in de gemeente Leusden helpen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie