De fietstocht kent een koffiestop op een mooie passende plek in de omgeving.
De fietstocht kent een koffiestop op een mooie passende plek in de omgeving. Rinie Druiff

Fietstocht ABTB 2.0 springlevend

31 augustus 2019 om 08:38 Recreatie

ACHTERVELD Een actieve afdeling van de ABTB bestond er allang niet meer. Alleen de jaarlijkse fietstocht werd nog in ere gehouden. Tot twee jaar geleden ook daarvan de organisatie in het gedrang leek te komen. Maar de ABTB 2.0 fietstocht op de eerste zondag in september is springlevend.

Arnoud J Spaaij

Rinie Druijff vertelt graag meer over de jaarlijkse fietstocht die jarenlang een begrip was. De ABTB, ooit in 1896 opgericht als Aartsdiocesane R.K. Boeren- en Tuindersbond, is met het alsmaar terug lopende aantal boeren in de omgeving niet meer actief in Achterveld. De vereniging die zoveel activiteiten organiseerde, stopte al geruime tijd geleden.

,,Maar de jaarlijkse fietstocht in september werd nog steeds georganiseerd. Zelf was ik al zo'n 10 jaar vrijwilliger. Maar de oud-leden van de ABTB stopten er na 30 jaar organiseren mee. Kinderen van hen vonden het eigenlijk zonde dat het stopte, onder wie ikzelf. Samen met Meeuwis Vaarkamp en John en Linda van den Hengel hebben we de organisatie vorig jaar voortgezet. Dat begon met een geintje tijdens een biertje. Zo noemden we het de ABTB 2.0 fietstocht maar dat is natuurlijk ook een grapje."

De naam is een kwinkslag, het evenement zeker niet. ,,Nou ja, zo groot is het ook weer niet", bagatelliseert Druijff zijn verhaal. ,,Eigenlijk is het heel erg klein, het is gewoon lekker losjes. We willen gewoon een leuke fietstocht in de omgeving. Die is zo'n 40 kilometer en dat willen we op een mooie zomermiddag. Het is voor jong en oud. Al moet ik zeggen dat het meestal 50-plussers zijn, er haken toch ook jongeren aan. En gezinnen met kinderen."

Druijff maakt het dus wat kleiner en toch heeft de fietstocht een eigen identiteit. ,,Ja, we proberen ieder jaar wel nieuwe plekjes te laten zien. En de koffiestop, op zo'n 25 kilometer, is altijd bij iemand die een link met Achterveld heeft. Direct of indirect." Het comité ABTB 2.0 bewaart de sfeer van de fietstocht van vroeger. Starten met de fiets midden in het dorp bij café De Roskam op zondagmorgen. Na de eerste zondagmis, zoals dat vroeger ook al ging. In de eerste helft van het fietsavontuur zit altijd nog een koffiepauze met een aardigheidje, en verder is het vooral leuke dingen zien in de omgeving. Zoals een nog werkend boerenbedrijf.

,,De tocht eindigt traditiegetrouw bij Willem en Marjorie de Greef van manege De Mallejan om nog even gezellig na te praten", benadrukt Druijff het lokale karakter.
De organisatie heeft met ABTB 2.0 een heel eigentijdse naam gekozen maar wil juist de fietstocht vertrouwd houden. Druijff: ,,Daarom kunnen mensen zich ook alleen opgeven via de informatie die we verspreiden via posters in het dorp. We hebben wel wat berichtjes via Facebook verspreid en misschien maken we in de toekomst nog eens een pagina aan. Maar opgeven kan alleen telefonisch en uiterlijk tot en met vrijdag."

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie