burgemeester blij met DAVA
burgemeester blij met DAVA Inge van Nimwegen

Gaat Achterveld het zelf doen? Discussieavond DAVA goed bezocht

8 september 2019 om 12:21 Maatschappelijk Deel je nieuws

80 inwoners mee praatten mee over wat lokaal nodig is, en waar Achtervelders  zeggenschap over moeten hebben.

Burgemeester Gerolf Bouwmeester en gastspreker van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten gaven een korte inleiding over de mogelijkheden hoe Achterveld zelf het heft in eigen hand kan nemen. Er werd verteld wat het Right to Challenge en het Right to Bid inhoudt. B&W wil als Achtervelders het beter, leuker en goedkoper kan dan de gemeente de desbetreffende taak overdragen inclusief de daarbij behorende financiën. In het kader van “De Samenleving voorop” wil de gemeente graag met georganiseerde Achtervelders samenwerken.

Drie thema’s werden besproken :

Wonen:

- de wens te komen tot het realiseren van  kleine betaalbare woningen met schuurtje voor mensen die door een levensloop daaraan toe zijn, gecombineerd met woningen voor jeugd en starters?

Bijvoorbeeld in het kader van de  Stimuleringsregeling Wonen en Zorg van het ministerie van VWS waarvoor tot 31 december 20121 ingeschreven kan worden. Een Collectief Particulier Opdrachtdrachtgevers (CPO) constructie behoort ook tot de mogelijkheden. Wethouder Erik van Beurden gaf aan dat voor wat betreft Mastenbroek II  initiatieven van uit de Achterveldse gemeenschap meer dan welkom zijn en de burgemeester dat een deel van het plan Mastenbroek door de gemeente gereserveerd zou kunnen worden als Achterveld met levensvatbare plannen komt.

Zorg:

- hoe kan Achterveld zelf de huishoudelijke hulp thuiszorg weer organiseren met medewerkers uit het dorp zelf gerekruteerd?

Vanuit De Oude Bieb is een verkenning bezig hoe de gelden van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) naar een Achtervelds initiatief overgeheveld kunnen worden. Van Beurden  hoopt dat Achterveld met nieuwe vormen van huishoudelijke thuiszorg komt.

Energie:

- wil/kan Achterveld zelf de sportzaal optimaal uitbaten, zonnepanelen op het dak?

Voor wat betreft de zonnepanelen meldde de wethouder dat er in Leusden al diverse initiatieven zijn genomen en roept Achtervelders op ook met een initiatief te komen.

Wilt u meedenken geef u op!

DAVA organiseert meedenksessies. Op 4 september gaven zich voor het thema “wonen” en ook voor “zorg“ zich al een tiental mensen op. Voor deze en ook voor de thema’s “energie”, “uitbaten van sportzaal”, “volkstuin” en www.doeslief.sire.nl/campagne  u kunt zich nog melden via voorzitter@doorachterveld.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie