Cliënt Alex tussen begeleiders Margriet van Diermen (l) en Jeanine Massier (r).
Cliënt Alex tussen begeleiders Margriet van Diermen (l) en Jeanine Massier (r). Mariska Stehouwer

'Ons idee voor een nieuwe bus ontstond tijdens een busrit'

23 september 2019 om 06:48 Zorg

LEUSDEN Begeleiders Margriet van Diermen en Jeanine Massier hebben een doel voor ogen. Dertigduizend euro moet er bij elkaar gebracht worden om voor de veertig bewoners met een matige verstandelijke en een ernstig meervoudige beperking van zorglocatie Groot Schutterhoef van Philadelphia een verlengde rolstoelbus aan te schaffen. De eerste duizenden euro's zijn binnen en er staan nog wat activiteiten op de planning.

Mariska Stehouwer

,,Op dit moment is onze oude bus naar de keuring. We hopen dat deze er nog doorheen komt, anders zitten we een tijd zonder bus. De oude bus is inmiddels aan vervanging toe. De nieuwe bus die we op het oog hebben, een ingeruilde bus met verlaagde instap, staat op het Pon-terrein al te wachten op ons. Met de directeur Ernst Jan Eijkelenburg hebben we een mooie afspraak kunnen maken maar dan moeten we nog wel het geld bij elkaar zien te krijgen," geven de enthousiaste begeleiders aan.

ONMISBAAR De rolstoelbus is eigenlijk onmisbaar voor de cliënten stellen beide begeleiders. ,,We proberen maandelijks een dagje uit voor een haalbaar budget te bedenken. Als er geen taxi beschikbaar is, worden de dokters- en ziekenhuisbezoeken ook met deze bus gereden. We gebruiken de bus voor uitjes dichtbij. Dan gaan we bijvoorbeeld naar de kinderboerderij van Amerpoort, vlindertuin of dierentuin." Op de vraag of begeleiders merken aan de cliënten dat ze genieten van een dagje uit antwoordt cliënt Alex, die aangeschoven is bij het interview, volmondig ja. Over een andere bewoner wordt verteld dat hij gewoonlijk de dag grotendeels slapend doorbrengt in een stoel. ,,Maar gaan we anderhalf uur met de bus rijden, dan houdt hij anderhalf uur zijn ogen open."

CROWDFUNDING EN ADVERTEERDERS Inmiddels is er tijdens de familiebarbecue op de locatie Arnhemseweg geld opgebracht tijdens het rad van fortuin. ,,Onze kookdame en tevens vrijwilligster Lya komt uit Leusden en had veel winkeliers bereid gevonden om een prijs te doneren. Er is een crowdfundingsactie opgericht bij doneeractie.nl. Die actie wordt via Facebook vooral gedeeld door medewerkers en familieleden van cliënten. Het geld druppelt binnen maar we willen ook graag buiten de groep familieleden en belangenbehartigers mensen aanspreken en geld inzamelen. Zo zouden we ook graag in contact willen komen met adverteerders die ruimte op onze bus willen invullen met hun naam. We rijden straks met een grote bus door de regio en maandelijks ook buiten de regio. Op diverse plekken in Leusden zijn posters opgehangen met de vraag om doppen en statiegeldflessen te doneren. Aan het einde van het jaar willen we een oliebollenactie organiseren maar dat moeten we nog uitwerken. Mooi om te zien is dat veel collega's ook in eigen tijd helpen."

BENEFIETCONCERT Vrijdag 1 november moet de topper worden van de geldinzameling. De werkgroep organiseert deze avond een benefietconcert in De Korf. ,,De Korf stelt de zaal belangeloos ter beschikking. Er is ook een loterij met als hoofdprijs een fiets gedoneerd door fietsenwinkel Greefhorst. Verder hebben we vele optredens; Bekende volkszanger Ray Smith, Jonas en Philip Kalumba. Ook in eigen huis hebben we groot talent en geven een aantal medewerkers een dansvoorstelling. Een cliënt kan heel goed op zijn vingers fluiten dus wij hopen dat hij in staat is om dit tijdens het benefietconcert ook te doen. Dat zou echt een gouden moment zijn."

Kaarten voor het benefietconcert (10 euro) zijn te verkrijgen via nieuwebusgsh@hotmail.com. Meer informatie over adverteren op de bus of anders kan bij begeleidster Margriet via m.malestein@outlook.com. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie