Minidorpclub Houdt Tiende Clubdag in Achterveld

26 september 2019 om 06:58 Verenigingen Deel je nieuws

ACHTERVELD - Sneeuwpoppen, schaatsende kinderen, sneeuwdekens en kerstmannen; het zijn vaste onderdelen in ieder kerstdorp. De meeste mensen zullen er nog niet aan moeten denken, maar toch zijn al deze dingen komende zondag te aanschouwen in zaal Ons Gebouw in Achterveld. Daar vindt dan namelijk de tiende clubdag van de Minidorpclub plaats.

Hoe is de minidorpclub ontstaan?

Mark de Vries, de oprichter van de Minidorpclub, vond dat er wel heel weinig informatie te vinden was over het ‘realistisch’ inrichten van een kerstdorp. Hij wilde meer met zijn dorpje dan gewoon een paar huisjes op een rijtje maar ook bospaden, bergen en verlichting, zodat het een écht miniatuurdorp is. Veel mensen in zijn omgeving vonden dat ook leuk. Toen is hij de Minidorpclub gestart.

 

Wat voor een mensen zijn er lid van jullie club?

Wie er lid zijn van onze club is heel divers. De meerderheid van de leden is vrouw. Zeg maar zestig procent ongeveer. Ons jongste lid is elf jaar oud, de oudste rond de tachtig. Er komen ook steeds meer nieuwe leden bij. We zijn inmiddels gegroeid tot drieduizend leden!

Wat doen jullie als club zoal?

We hebben de komende tijd bijna elke week wel ergens in het land een tuincentrum-meeting. Dan spreken we met tuincentra af dat we een dag komen met zo’n twintig á honderd man. Dan wisselen we wat tips en informatie met elkaar uit en vervolgens gaan we de dorpen daar bekijken en aankopen doen. 

In maart hebben we ook een knutseldag. Op zo’n dag knutselen we van alles voor onze dorpen. Watervalletjes, boompjes, huisjes, noem maar op.

We hebben ook goede banden met de bedrijven die de producten maken. Soms mogen we ook meedenken aan nieuwe items voor de dorpen en die worden dan ook in productie genomen.

Wat is er komende zondag allemaal te doen?

Bezoekers van de clubdag kunnen tips en ervaringen met elkaar delen. Daarnaast kunnen bouwers ook foto’s van hun eigen dorpen showen of zelfgemaakte knutsels tonen. Op de tweedehandsmarkt kunnen items gekocht of verkocht worden, en er zijn stands van alle bekende fabrikanten van minidorp-artikelen. 

Ook komt er iemand met een 3D-printer uitleggen hoe je daarmee onderdelen kunt printen voor je dorp en wordt er zelfs een huisje geprint. 

Wat trekt mensen zo naar de minidorpen denkt u?

Ik denk dat veel mensen een dorpje bouwen voor de gezelligheid en sfeer in huis tijdens de donkere dagen in december. 

in de volksmond wordt vaak gesproken over kerstdorpen, maar jullie noemen het minidorpen. Waarom is dat?

Wij noemen het minidorpen omdat sommige mensen ook buiten de feestdagen een dorpje optuigen, bijvoorbeeld tijdens pasen of met halloween. Er zijn zelfs mensen die een heel zomerdorp bouwen, inclusief strand en zonnebadende poppetjes.

Nu houden jullie je tiende clubdag in september. Sommige mensen zullen iets hebben van, ‘toe op, moet dat nu al?’

Ja, sommige mensen zeggen wel ‘’Ben je daar nu al mee bezig? Het begint pas net met Sinterklaas!’. Ik begrijp dat wel als je hele kleine kinderen hebt, dan snap ik dat wel. Maar je kan ook een dorpje maken waar Zwarte Piet en Sinterklaas doorheen lopen.

Veel mensen vinden het zonde dat ze twee weken aan een dorpje bouwen, en dat het dan maar twee weken staat. Dat is veel te kort. Vaak beginnen ze daarom al begin november met bouwen.

Wat is nou het mooiste wat u zelf in uw minidorp heeft staan?

Dat is Saint Paul’s Cathedral. Dat is een special item dat helemaal vanuit Amerika is gekomen. Dat is voor mij persoonlijk een heel bijzonder item omdat ik mijn vrouw daar ten huwelijk heb gevraagd. Die krijgt dus zeker een plekje in mijn dorp!

Heeft u vrouw wat met de kerstdorpen?

Als het staat vind ze het prachtig, maar verder heeft ze er helemaal niets mee! *lacht*

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie