Afbeelding
Google Maps

Parkeerverbod Berkelwijk voor veiliger schoolfietsroute

30 september 2019 om 12:52 Verkeer en vervoer

LEUSDEN Tijdens gesprekken met omwonenden zijn volgens de gemeente Leusden zorgen geuit over de verkeersveiligheid op de Berkelwijk. Deze buurtontsluitingsweg, die als 30 kilometerweg is aangewezen en ingericht, is verreweg de belangrijkste aan-en afvoerroute naar de huidige basisschool De Heerd en het geplande Integraal Kindcentrum (IKC) aan het einde van de Berkelwijk nabij de Geulwijk.

De rijbaan van deze weg wordt zowel door fietsers als autoverkeer gebruikt. Rond de tijden dat de scholen beginnen of uitgaan, is er sprake van enige mate van piekbelasting. De rijbaan, die niet breder is dan 5 meter, kent geen eenrichtingsverkeer. Een aantal aanwonenden parkeert de auto langs de oostzijde van de Berkelwijk. Hierdoor moeten fietsers uitwijken. ,,Omdat ook veel basisschoolleerlingen deze route volgen, wordt dit als gevaarlijk ervaren. Om die reden heeft de klankbordgroep, die voor dit planproces in het leven is geroepen, aangedrongen op instelling van een parkeerverbod langs de oostzijde van de Berkelwijk, vanaf huisnummer 17 tot de Geulwijk."

Overname van dit voorstel betekent wel dat deze aanwonenden en hun bezoekers hun auto elders moeten neerzetten. Uit tellingen is volgens de gemeente gebleken dat er gemiddeld vijf auto's langs dit weggedeelte staan. Om het 'verlies' van deze parkeerruimte te compenseren, wordt het aan de overzijde van dit weggedeelte gelegen parkeerterrein uitgebreid met vijf plaatsen. ,,Uit parkeerdrukmetingen is overigens gebleken dat binnen aanvaardbare loopafstand van genoemd gedeelte van de Berkelwijk nog voldoende vrije parkeerruimte beschikbaar is."

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie