De onthulling van het naambord door wethouder Erik van Beurden en Martijn Kraa.
De onthulling van het naambord door wethouder Erik van Beurden en Martijn Kraa. Hans Beijer

Nieuwe wijkkamer Alandsbeek voor verbindende activiteiten

30 september 2019 om 13:47 Maatschappelijk

LEUSDEN Toepasselijker kon het niet: juist op Burendag, afgelopen zaterdag, vond de feestelijke opening plaats van Wijkkamer Alandsbeek aan Kokmeeuw 2. Voor het officiële gedeelte was wethouder Erik van Beurden aanwezig om samen met voorzitter van Buurkracht Alandsbeek, Martijn Kraa, het veelkleurige naambord te onthullen.

Hans Beijer

Veel belangstellenden konden met eigen ogen de Wijkkamer bekijken, die samen met de tuin dankzij de inspanning van vele vrijwilligers uit de buurt is ingericht.

LAAGDREMPELIG Met de opening van Wijkkamer Alandsbeek is een lang gekoesterde wens van buurtvereniging Buurkracht Alandsbeek in vervulling gegaan: een laagdrempelig inlooppunt in de wijk, in een voormalig woonhuis. Het wordt volledig door vrijwilligers gerund en vormt een zeer welkome toevoeging aan de buurt, waar voor binnenactiviteiten nooit een vaste, eigen plek was.

Via een afspraak tussen de gemeente en beheerder AMVEST is nu een experiment gestart, waarbij Buurkracht Alandsbeek de Wijkkamer voorlopig voor anderhalf jaar mag huren. Het gebouw mag door de buurt gebruikt worden voor verbindende activiteiten. Kraa: "Wij gaan er alles aan doen om dit mooie experiment te laten slagen. Ook mensen uit de aanpalende wijken Wetering en Langenbeek zijn trouwens van harte welkom bij activiteiten in de Wijkkamer."

BETROKKENHEID Het streven naar verbinding tussen buurtbewoners vormt de kern waarvoor Buurkracht Alandsbeek in 2014 werd opgericht. Fleur de Velde Harsenhorst: ,,Als buurtgenoten met elkaar in contact komen kan dit leiden tot mooie vormen van onderlinge betrokkenheid. In dit laatste schuilt ook een specifieke opdracht die Buurkracht Alandsbeek zichzelf gesteld heeft: in de wijk samen werken aan het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid." \
Dit gebeurt in het project 'Proeftuin Alandsbeek', onderdeel van een samenlevingsakkoord met de gemeente. Eenzaamheid is niet alleen een probleem dat ouderen treft, maar bijvoorbeeld ook bepaalde jongeren of ouders met jonge kinderen thuis. De activiteiten in de Wijkkamer zijn ondersteunend in genoemd project.

AGENDA Een blik op www.buurkrachtalandsbeek.nl/agenda leert dat er in de Wijkkamer elke maandag en vrijdag een koffie-ochtend is, waarbij soms een zorgprofessional, zoals 14 oktober een consulent van Lariks, aanwezig is om mee kennis te maken of informatie bij in te winnen. Twee keer per maand kunnen buurtbewoners samen eten aan de Aanschuiftafel, er zijn spelavonden en kinderactiviteiten. Elke tweede dinsdagochtend van de maand kunnen ZZP'ers elkaar ontmoeten en is er twee keer per maand een papa.mama.café, waar ouders met jonge kinderen elkaar ontmoeten terwijl de kinderen aan het spelen zijn. Ruimte is er voor een vergadering of huiswerkbegeleiding.

De activiteiten illustreren dat het streven naar meer sociale cohesie in Alandsbeek een nieuwe fase ingaat.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie