Het Dudok Quartet speelt Haydn en Brahms.
Het Dudok Quartet speelt Haydn en Brahms. Marco Borggreve

'Schitterende' strijkkwartetten in Dorpskerk

29 oktober 2019 om 07:24 Muziek

LEUSDEN Het jonge en veelzijdige Dudok Quartet Amsterdam speelt 14 november in de sfeervolle Dorpskerk in Leusden-Zuid drie 'schitterende' strijkkwartetten: twee van Joseph Haydn en één van Johannes Brahms. Het wordt een avond op het puntje van je stoel.

Raymond Lesparre

Het Dudok Quartet (twee violen, altviool en cello) werd begin 2009 opgericht door drie van de vier huidige musici: de violisten Judith van Driel (34), Marleen Wester (34) en cellist David Faber (34). Altvioliste Marie-Louise de Jong (27) kwam er in 2017 bij. De drie oprichters leerden elkaar kennen in het Amsterdamse Ricciotti Ensemble: een orkest van jonge professionele musici én amateurs, dat vooral symfonische muziek speelt.

FANTASIEVOL Voor het Dudok Quartet staan dit seizoen de zes strijkkwartetten opus 20 centraal, die Haydn in 1772 schreef en bekend zijn als de 'zonnekwartetten'. Ze zijn meesterlijk geconstrueerd en fantasievol. En ze waren vernieuwend, omdat toen voor het eerst élk instrument een volwaardige eigen rol in een kwartet kreeg.

Haydn (1732 - 1809) was veertig, toen hij, na een lang ziekbed, in de zomerresidentie van zijn 'broodheer', de Hongaarse vorst Nikolaas Esterhazy, de 'zonnekwartetten' schreef. Als hij daarna was overleden, zou nu met ontzag worden gesproken over de grootse 'late Haydns'. Maar hij leefde nog 37 jaar en schreef nog véértig strijkkwartetten: het laatste, opus 103, was zes jaar voor zijn dood ook zijn laatste compositie en bleef onvoltooid. Maar ze overtroffen niet meer de 'zonnekwartetten'.

MELODIEUS Het Dudok Quartet speelt vanuit zijn hart twee van deze zes strijkkwartetten: het 'dramatische' derde in G klein en het 'zonnige' vierde in D groot. Na de pauze klinkt het eerste strijkkwartet in C klein opus 51, dat Brahms (1833 - 1897), bijna een eeuw later, tijdens een zomervakantie in 1873 in het zuidduitse Tutzing am Starnberger See afrondde, na jaren van schrijven, schrappen en herschrijven. Het is een oorspronkelijk en aansprekend stuk, met een mooi melodieus tweede deel. En de 'link' met Haydn is dat Brahms óók veertig was, toen hij het stuk klaar had én dat hij Haydn enorm bewonderde. Zozeer, dat in zijn nalatenschap de originele partituren van opus 20 van Haydn werden gevonden….

AUDIO Vóór het concert begint, horen de bezoekers in een korte audio-documentaire stemmen en verhalen van mensen die zeggen wat de muziek van Haydn hen doet. En ná het concert delen de musici een op hun verzoek door Anne Enquist (1945) geschreven essay uit over 'wat we van Haydn kunnen leren': zes 'moderne' inzichten uit zijn opus 20 strijkkwartetten.

Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Valleiconcerten en begin om 20.15 uur. Bezoekers mogen vanaf 19.30 uur naar binnen. Reserveren van kaarten kan via kaarten@valleiconcerten.nl of tel. naar 033-4945643.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie