Afbeelding
Cees v.d. Wal

'Leusder jongeren willen best korter douchen'

31 oktober 2019 om 12:00 Natuur en milieu

LEUSDEN Bijna tachtig procent van de jongeren in gemeente Leusden maakt zich zorgen om klimaatverandering. Sterker nog, 75 procent zou zelf best wat meer willen doen om die tegen te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek onder 147 jongeren tussen de 16 en 26 jaar, dat de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) uitvoerde in opdracht van de gemeente.

Met behulp van de online applicatie Swipocratie kregen de deelnemers diverse klimaatdilemma's voorgelegd én konden ze al 'swipend' aangeven hoe de gemeente moet verduurzamen. De resultaten, donderdag gepubliceerd, geven volgens de gemeente Leusden 'een uniek inkijkje in de belevingswereld van de nieuwe generatie.'

Om de energiebehoefte klimaatvriendelijker te maken, zijn er grofweg twee mogelijkheden: energie besparen, en het restant duurzaam opwekken. Daarom werd de jongeren eerst gevraagd welke duurzame keuzes zij zouden willen maken in het dagelijks leven. De meeste jongeren in Leusden zijn best bereid om korter te douchen, vaker met het OV te reizen, minder kleding te kopen en minder vlees te eten. Maar het gebruiken van een deelauto of inleveren op die verre vliegvakantie? Dat is voor twee op de drie jongeren nu nog een brug te ver.

In Leusden zijn de jongeren over het algemeen positief over de opwekking van duurzame energie. Zowel de opwekking van energie met windmolens als zonnepanelen op daken en zonnevelden kunnen op instemming rekenen. De jongeren kregen vervolgens een aantal dilemma's voorgelegd: want wat nou als je moet kiezen tussen twee opties met dezelfde energie-output? Ga je dan voor vijftien voetbalvelden vol zonnepanelen in plaats van één windmolen? Het antwoord is nee: 80 procent van de respondenten heeft liever een windmolen. Driekwart van de jongeren ziet daarbij liever één grote windmolen (150 meter) in het landschap, dan 300 kleine molens van 15 meter hoog. En de mestvergister werd als minder goede oplossing gezien: slechts 25 procent kiest hiervoor wanneer ze de keus moeten maken tussen een windmolen en een vergister.

De campagne kent nog een vervolg: in de live-sessie op 5 november kunnen jongeren zelf een ontwerp maken voor een energieneutraal Leusden. Aanmelden kan via swipocratie@nmu.nl. 'Swipocratie' wordt georganiseerd met steun van de provincie Utrecht.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie