Afbeelding
Stichting Sovjet Ereveld

Stichtingen willen alle grafstenen Ereveld vervangen

31 oktober 2019 om 13:22 Historie

LEUSDEN Het Sovjet Ereveld wordt waarschijnlijk geheel gerenoveerd. De Stichting Sovjet Ereveld en de Oorlogsgravenstichting willen alle grafstenen laten vervangen. Zij onderzoeken de mogelijkheden daartoe.

Op het Sovjet Ereveld, naast begraafplaats Rusthof aan de Dodeweg in Leusden, liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie begraven. Het beheer van de oorlogsbegraafplaats is in handen van de Oorlogsgravenstichting.

Lang was deze oorlogsbegraafplaats een min of meer vergeten plek. De verbeteringen zijn het gevolg van meer dan twintig jaar onderzoek door de Amersfoortse onderzoeker en journalist Remco Reiding. Zijn onderzoek – ondergebracht in de Stichting Sovjet Ereveld – heeft geleid tot een stortvloed aan nieuwe, eerder onbekende gegevens.

Zo is van bijna driehonderd soldaten de identiteit vastgesteld, is van honderden soldaten de volledige naam vastgesteld en zijn duizenden geboortedata en data van overlijden bekend geworden. Op de nieuwe grafstenen moeten zo veel als mogelijk de juiste en volledige namen, geboortedata en data van overlijden vermeld worden.

De Stichting Sovjet Ereveld en de Oorlogsgravenstichting zijn hard aan het werk om de renovatie financieel mogelijk te maken. Nog voor het einde van het jaar hopen zij duidelijkheid te hebben over de realisatie van de plannen.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie