Jan Overweg (midden): ,,Kijk nog alerter om je heen of er ergens eenzaamheid is.
Jan Overweg (midden): ,,Kijk nog alerter om je heen of er ergens eenzaamheid is." Privé

De boom als het grote geschilpunt

10 november 2019 om 08:10 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Dit keer Jan Overweg (CU-SGP) over: Verhuizen.

,,Twintig jaar geleden kwamen we op de plek wonen waar we nu wonen in een prachtig hofje met een gigantische boom in het midden. De mensen waren betrokken bij elkaar maar niet overdreven. Zoiets als: 'een goede buur is beter dan een verre vriend'."

,,We gingen ons mengen in het buurtgesprek en als snel bleek dat 'De boom' het grote verschilpunt was. De nieuwe generatie, ja daar hoorden we toen bij, wilde licht en speelruimte voor de kinderen. De gesprekken werden intensiever, een enquête en twee jaar later ging 'De boom' eruit. Niet naar ieders tevredenheid, maar wel in goed overleg. Sindsdien is er een pot voor 'lief en leed', komt er een straatinfo uit, wordt het hofje onderhouden en is er zo nu en dan een activiteit. Een mooi voorbeeld hoe je als buurt samen op kunt trekken en toch iedereen in z'n waarde laat."

,,Als politicus van de ChristenUnie-SGP heb ik veel mooie dingen zien gebeuren. Leuke (buurt)initiatieven kwamen van de grond. Ik zag ook leed, vaak niet zichtbaar voor de buurt. Eenzaamheid is één van de grootste problemen; geen contact en niemand die er voor je is. Zelf ben ik lid van een kerkgenootschap en daar word je ingedeeld in een kring. Die kring ziet naar je om zo goed en kwaad als dat gaat, maar er is een structuur. Mijn kinderen korfballen en zijn opgenomen in de warme club Antilopen. Ook daar is wel eens wat, maar je wordt gezien. De nieuwe sporthal is z'n investering dan ook dubbel en dwars waard."

,,Mijn zoon is medeorganisator van de Avondvierdaagse en haalt daar veel energie uit. Het werkt als een tijdelijke gemeenschap die oog en oor voor elkaar heeft. 's Avonds laat ik de hond uit en kom vaak dezelfde mensen tegen waar je zo nu en dan een praatje mee maakt."

,,En toch puzzelt het als ik de aankondiging zie dat er een week tegen de eenzaamheid wordt georganiseerd door Lariks. Wat kunnen we als gemeente echt doen voor kwetsbare mensen die behoefte hebben aan echt contact? Ooit was ik initiatiefnemer om te komen tot een digitale app 'Leusden leeft'. En ik heb geprobeerd om elke dag in Leusden een (gratis) kop koffie ergens te drinken en dat lukte. Ja ook op zondag, want dan kun je in de Koningshof terecht voor en na de kerkdienst. Er zijn dus mogelijkheden genoeg, maar hoe bereiken we de Leusdenaar die daar behoefte aan heeft? Dan kom ik terug bij 'De Boom'. Ik daag iedereen uit om nog alerter om zich heen te kijken. Waar blijven de gordijnen dicht, waar wordt de container niet aan de straat gezet, waar is het verdacht stil, waar zie je gedrag dat afwijkt?"

,,Nee, ik vraag niet om een soort buurtwerker te worden, maar een soort 'noaberschap' zou mooi zijn. Jij bent misschien wel degene die iemand een stapje op weg kan helpen naar een goed gesprek en een lekker bakje koffie."

,,Ik ga verhuizen en flink verbouwen. Als eerste nodigen we de buurt uit om te komen kijken wat we van plan zijn, even contact, zodat we beroep op elkaar kunnen doen als het nodig is. Kom met uw idee tegen eenzaamheid naar ons toe of naar Lariks."

Jan Overweg, CU-SGP Jan@cu-sgp.nl of ons secretariaat aan de Burgemeester de Beaufortweg 3.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie