Afbeelding
Bert Prinsen

Aarde van Ereveld Leusden naar Moskou

13 november 2019 om 06:54 Historie

LEUSDEN Aarde van het Sovjet Ereveld in Leusden is op weg naar Moskou. Tijdens een officiële ceremonie werd een zakje vol met deze 'heilige grond' overgedragen aan de Russen.

Dinsdagochtend schraapte Remco Reiding, oprichter van de Stichting Sovjet Ereveld, wat grond van de graven op het Ereveld af. Hij deponeerde dit in een 'kislet', een buideltje. Deze droeg hij tijdens een plechtigheid over aan de ambassadeur en militaire attaché van de Russische Federatie.

MONUMENT Het buideltje met aarde gaat deze maand nog met de diplomatieke post naar Moskou. Daar wordt het bijgezet in een nieuw monument ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het Sovjet Ereveld in Leusden is één van de meer dan 15.000 begraafplaatsen waarvandaan aarde bijeen wordt gebracht. 

AANDACHT Tijdens de oorlog kwamen meer dan 26 miljoen mensen uit de Sovjet-Unie om het leven, van wie er 865 begraven liggen op het Ereveld aan de Dodeweg. Pas de laatste jaren kreeg het Ereveld meer aandacht, nadat de Amersfoortse onderzoeker Reiding erin was geslaagd soldaten te identificeren en hun familieleden te informeren over hun lot.

BEGRIP ,,Dit ritueel verenigt de soldaten met hun moederland'', zei Reiding.  ,,Maar het verenigt ook Rusland en Nederland, die tegen dezelfde vijand, tegen hetzelfde kwaad hebben gestreden. Laat deze symbolische overdracht van Nederlandse aarde aan Rusland een bijdrage leveren aan de verbetering van wederzijds begrip. En laat het een herinnering zijn aan hoe oorlog bovenal mensen schaadt, ongeacht hun nationaliteit, geloof of achtergrond.''

TROTS Burgemeester Gerolf Bouwmeester van Leusden gaf in zijn toespraak aan dat er zonder de strijd aan het Oostfront geen succesvolle geallieerde invasie in Normandië had kunnen plaatsvinden. ,,De gemeente Leusden is er trots op deze 865 helden in zijn midden te hebben'', zei Bouwmeester. ,,Wees ervan verzekerd dat we ook in de toekomst over hen zullen blijven waken.'' 

Ambassadeur Aleksandr Sjoelgin sprak zijn waardering uit voor de wijze waarop Nederland voor de graven van Sovjetsoldaten zorgt. Hij bedankte in het bijzonder de gemeenten Leusden en Amersfoort, de Stichting Sovjet Ereveld, begraafplaats Rusthof en de Nederlandse Oorlogsgravenstichting, die het Ereveld onderhoudt.

Ook de ambassadeurs van Armenië en Wit-Rusland en militaire attachés van België en Frankrijk waren aanwezig.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie