Afbeelding
Koen van Weel

Duizend zonnepanelen door duurzaamheidsfonds Leusden

21 november 2019 om 13:43 Natuur en milieu

LEUSDEN De gemeente Leusden heeft tot nu toe 72 leningen verstrekt aan woningeigenaren die duurzaamheidsmaatregelen willen treffen. De stimuleringslening wordt vooral aangegaan voor investering in zonnepanelen. Volgens wethouder Erik van Beurden zijn daarmee sinds 2010 circa 1000 zonnepanelen op Leusdense daken bijgekomen.

Leusdenaren die naast zonnepanelen nóg een energiemaatregel willen nemen, kunnen meestal via een landelijke regeling geld lenen. Voor de stimuleringsregeling via de gemeente is dat niet nodig. ,,Elke energiemaatregel is er één en draagt bij aan een energieneutraal Leusden. Bovendien zien investeerders in zonnepanelen direct effect op hun energierekening. Met duizend zonnepanelen wek je namelijk toch al gauw zo'n 260.000 kwh duurzame energie per jaar op. Goed voor jaarlijks zo'n 60.000 euro minder energiekosten", aldus de wethouder.

POTJE NU LEEG Door het toegenomen aantal leningen in de afgelopen maanden, is het fonds momenteel leeg. Aanvragen kan de gemeente op dit moment dus niet honoreren. Uit de gemeenteraad is de vraag gekomen of er snel weer geld voor het fonds beschikbaar kan komen. Een voorstel van het college hiervoor ligt in december bij de gemeenteraad. Van Beurden: ,,Met isoleren en energie opwekken met zonnepanelen, is veel winst te boeken als het gaat om besparing aan CO2 én je portemonnee. Je bereidt daarmee je huis voor op de toekomst en ik vind het belangrijk dat iedereen daaraan mee kan doen. Ik verwacht dat huiseigenaren in januari weer een aanvraag kunnen doen. Zodra het fonds weer gevuld is, maken we dat snel bekend."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie