Afbeelding
Nederlands Handbal Verbond

Leusdense Laura van der Heijden wereldkampioen met Oranje

15 december 2019 om 13:54 Overig

LEUSDEN Handbalster Laura van der Heijden is zondagmiddag wereldkampioen handbal geworden. Met de nationale ploeg van Nederland was de Leusdense in een bloedstollende finale Spanje de baas. Het werd 30-29.

Het is een historische titel voor Nederland, dat voor het eerst wereldkampioen werd. Het behalen van de wereldtitel betekent bovendien dat Oranje zich rechtstreeks heeft geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio.

Het was de tweede WK-finale voor het vrouwenteam. In 2015 verloor de ploeg in de finale van Noorwegen. Destijds voelde het zilver als een prachtige beloning voor de opmars naar de wereldtop. In Japan was het goud de ultieme bekroning.

De beginfase was voor Spanje, dat moeiteloos door de defensie van Oranje sneed en na zes minuten al met 6-2 voor stond. Bondscoach Mayonnade, die voor de wedstrijd al zijn vrees uitsprak voor de gevaarlijke Spaanse aanval, zag zich genoodzaakt een zeer vroege time-out te nemen.

Oranje herpakte zich in de dekking en, minstens zo belangrijk, vond het Spaanse doel. Dankzij treffers van Lois Abbingh, Angela Malestein en Estavana Polman vocht de ploeg zich terug in de wedstrijd en nam het initiatief over. Bij rust was er al de voorsprong van 16-13.

In de tweede helft drong Spanje aan, maar de defensie van Oranje stond aanvankelijk als een huis. In de snelle tegenaanval bewees de onverschrokken Polman haar onschatbare waarde voor de ploeg. Mede door haar negen goals hield ze Nederland op voorsprong. Tot het laatste kwartier aanving en het ineens stokte bij Oranje. Spanje kwam terug en met nog één minuut op de klok was het 29-29.

In die onwaarschijnlijk spannende laatste minuut miste topspeelster Alexandrina Cabral dé kans op de winst voor Spanje en maakte Serrador Hernandez een overtreding bij de spelhervatting die haar een rode kaart opleverde en Nederland een strafworp. Abbingh smeet de belangrijkste 7-meter in haar leven raak en schonk Oranje het historische goud.