Vol trots toont Laura van der Heijden haar gouden medaille, in het ouderlijk huis in Leusden.
Vol trots toont Laura van der Heijden haar gouden medaille, in het ouderlijk huis in Leusden. Rinus van Denderen

Gouden Laura van der Heijden even thuis in Leusden

22 december 2019 om 20:50 Overig

LEUSDEN Laura van der Heijden is voor even terug in Nederland. In het ouderlijk huis te Leusden komt ze tot rust voordat de Duitse handbalcompetitie weer wordt hervat. ,,Ik moet alweer in alle vroegte weg naar Bietigheim. Ach ja, dat hoort bij het leven van een handbalprof."

Jurre Jochemsen

Van der Heijden: ,,Deze weken zal ik nooit meer vergeten, wat een geweldig WK was het." ,,Het was allemaal even leuk, maar ook soms vermoeiend hoor. Had ze als klein meisje - kleindochter van een opa die enkele decennia geleden doelman was van Oranje - in de jeugd van de Leusdense Handbal Vereniging (LHV) ooit kunnen dromen van mondiaal eremetaal? ,,Nou, niet gedroomd, maar wel gehoopt”, aldus de twintiger, die op haar zesde begon in haar geboorteplaats. ,,Ik keek als kleine meid al bij Oranje en hoopte dat ooit te bereiken. Dat dit nu is gebeurd en ook nog eens met een wereldtitel, ja, dat is prachtig.”

HANDBALFAMILIE Hoe was trouwens dat allereerste begin? ,,Ik kom uit een echte handbalfamilie”, vertelt de dochter van Petra en Willem en de zus van Luc. ,,Ik deed als klein meisje mee aan een familietoernooi van LHV en was meteen gepakt door deze snelle, prachtige sport. Ik kreeg onder meer training van To Schoenmaker en mijn moeder Petra. Helaas heb ik nu niet veel tijd en mogelijkheid om bij LHV te kijken, maar contacten heb ik er nog altijd. Ook heb ik er wel eens een jeugdtraining gegeven, wat ik heel erg leuk vond. Onder anderen met To en de huidige voorzitter Marita Voogd heb ik nu nog wel eens contact.”

Van der Heijden werd meteen op haar zesde ingeschreven en van het één kwam het ander. De handbalster heeft namelijk al een indrukwekkend rijtje clubs achter de naam, van het Deense Esbjerg (waar Estavana Polman nu nog speelt), de Nederlandse topclub VOC tot haar huidige vereniging Bietigheim. Hoe bevalt het leven als handbalnomade? ,,Ik ben wel een type dat zich snel aanpast. Het is tenslotte wel steeds iets anders, qua handbalcultuur en het gewone leven ook. Ik heb ook nog in Boedapest gespeeld en heb ook overal wel wat opgestoken.”

(Meer in de Leusder Krant van dinsdag 24 december).

Laura van der Heijden legt aan voor de winnende treffer in de halve finale tegen Rusland.
Jurre Jochemsen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie