Het bestuur van Ons Gebouw ontvangt burgemeester en wethouders.
Het bestuur van Ons Gebouw ontvangt burgemeester en wethouders. Arnoud j Spaaij

Burgemeester tijdens nieuwjaarsreceptie: 'Ik heb zo mijn bronnen'

7 januari 2020 om 10:34 Politiek

ACHTERVELD Met enkele prima toespraken werd aan de nieuwjaarsreceptie in Achterveld weer een uitstekende traditionele invulling gegeven. Na zestig jaar heeft Ons Gebouw daarin voor de dorpelingen nog steeds een mooie rol.

Arnoud J Spaaij

In 1959 werd het dorpshuis Ons Gebouw gebouwd en nadat aanvankelijk stichting Ons Gebouw zelf de exploitatie van de horeca en zaalverhuur deed nam familie Van Uhm van H.C.R. De Roskam deze over. De nieuwjaarsreceptie in Achterveld voor verenigingen en bewoners wordt dan ook aangeboden door De Roskam samen met de stichting Ons Gebouw. De in zestig jaar opgebouwde tradities tijdens de nieuwjaarsreceptie krijgen ook in het nieuwe decennium nog steeds waardering van de bezoekers.

Voorzitter van het stichtingsbestuur Wil Baalman verwelkomde de gasten. Daaronder veel vertegenwoordigers van tal van verenigingen uit het dorp, geloofsgemeenschappen en andere organisaties.

Baalman voegde kort samen wat Ons Gebouw afgelopen jaar beleefde: ,,Tweeduizendnegentien was een rustig jaar. Maar wel een met een klein jubileumpje. Want Ons Gebouw is op 9 juli 1959 in gebruik genomen. En we kunnen concluderen dat Ons Gebouw na zestig jaar een wezenlijke functie vervult binnen de dorpsgemeenschap." Verschillende verenigingen vieren hun jubilea gelijk met dat van Ons Gebouw omdat de ingebruikname eind jaren vijftig de oprichting van verschillende verenigingen teweeg bracht. Baalman memoreerde verder aan verschillende gebeurtenissen in Achterveld en bracht vanzelfsprekend de renovatie van de Hessenweg onder de aandacht. ,,Achterveld zucht onder de overlast die dat met zich meebrengt. Winkeliers en horeca krijgen het zwaar te verduren door de slechte bereikbaarheid." Maar Baalman keek daarbij vooral naar de toekomst. ,,Wetende dat Achterveld altijd verrijst, uit welk dal dan ook, geeft vertrouwen in de toekomst."

ANEKDOTES Burgemeester Bouwmeester vulde zijn toespraak naadloos in tussen die van Baalman en het oudejaarsgedicht dat nog na hem zou volgen. Bouwmeester is uitermate goed op de hoogte van de actualiteit in het dorp zo bleek. ,,Ik heb zo mijn bronnen de laatste tijd", introduceerde Bouwmeester zijn inside information die hij had verwerkt in zijn anekdotes over Achterveld. Ook de burgervader refereerde aan de overlast die de renovatie van de Hessenweg met zich meebrengt. Verder kondigde Bouwmeester onder andere een intensieve samenwerking tussen Leusden en Achterveld aan rondom de herdenkingen van vijfenzeventig jaar bevrijding in mei van dit jaar.

GEDICHT Het oudejaarsgedicht, gebracht door Mariëlle Voskuilen en Rina Herder, zat weer vol met tal van prachtige grote en kleine verhalen die de Achtervelders meemaakten dit jaar. Sommige wat serieus of spannend en andere heel vrolijk en hoopvol. Het jaaroverzicht van de familie Lariekoek, zoals het duo zich voor de gelegenheid noemt, is altijd integer maar ook herkenbaar en leidde ook zondag weer tot veel hilariteit. Het gedicht is terug te vinden op de website van stichting Ons Gebouw.

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie