Het Amersfoortse duo Judith Jamin (harp) en Francien Post (fluit) speelt met de OVA het Concert voor fluit en harp van Mozart.
Het Amersfoortse duo Judith Jamin (harp) en Francien Post (fluit) speelt met de OVA het Concert voor fluit en harp van Mozart. Annette Kempers

Feestelijk vuurwerk bij nieuwjaarsconcert Orkestvereniging Amersfoort

7 januari 2020 om 20:21 Muziek Deel je nieuws

De Amersfoortse musici Francien Post (fluit) en Judith Jamin (harp) spelen met de Orkestvereniging Amersfoort Mozarts bekende dubbelconcert. “Wij willen de genialiteit en levenslust van Mozart overbrengen”, vertelt het duo. Het orkest speelt daarnaast de sprookjesachtige Notenkrakersuite van Tsjaikovski, de ouverture uit Music for the Royal Fireworks van Händel en de Oriëntaalse Feestmars uit Aladdin van de Deense componist Nielsen.

Het concert in de St. Franciscus Xaveriuskerk aan ’t Zand 29 is op 18 januari en begint om 20.00 uur. Kaarten kosten in de voorverkoop via internet € 12,50 (www.orkestverenigingamersfoort.nl). Aan de zaal € 15,- (kinderen € 5,-).

Francien Post en Judith Jamin vormen al 25 jaar een duo, maar spelen Mozarts Concert voor fluit en harp voor het eerst met orkest. Voor Francien was het zelfs de reden dat ze fluit is gaan spelen. “Toen ik als 4-jarige naar deze muziek luisterde heeft de klankschoonheid en levenslust van de fluit zich voorgoed in mij genesteld.” Judith: “Spelen met een amateurorkest is superleuk! Juist omdat het plezier er vanaf spat. Er gaat niets boven het werken met mensen die allemaal iets moois willen maken.” Francien voegt toe: “Spelen met een amateurorkest is een warm bad. Helemaal met de OVA, dat al zo’n lange historie heeft. Al jarenlang spelen er twee leerlingen van mij in mee en in het verleden heeft het orkest ook al eens twee jonge leerlingen van mij begeleid. Bovendien ken ik heel veel mensen die in dit orkest spelen of speelden en coach ik af en toe de blazers. We hebben al een hele geschiedenis samen.”

De muziek die Tsjaikovski voor het Mariinskiballet schreef bij het sprookje De Notenkraker en de Muizenkoning betovert jong en oud. Het is een feest van herkenning, van de vrolijke openingsmars tot de dans van de suikerfee en de romantische Bloemenwals. Het concert opent met toneelmuziek die Carl Nielsen schreef voor Aladdin om het Deense publiek wat op te vrolijken na alle ellende van de Eerste Wereldoorlog. In de Oriëntaalse Feestmars roept de componist het mysterieuze oosten op. Ook klinkt het muzikale vuurwerk dat Händel componeerde voor de viering van de Vrede van Aken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie