Het echtpaar Hoff heeft de Stille Kracht Trofee 2019 gewonnen.
Het echtpaar Hoff heeft de Stille Kracht Trofee 2019 gewonnen. Fon Tunnissen

Echtpaar Hoff ontvangt Stille Kracht Trofee

30 januari 2020 om 07:16 Maatschappelijk

LEUSDEN Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de SMBL, Stichting Maatschappelijke Begeleiding Leusden, werd voor de vierde keer de 'Stille Kracht' trofee uitgereikt. Binnen SMBL zijn er alleen maar onbetaalde, maar vooral onbetaalbare vrijwilligers actief. Veel van deze vrijwilligers doen hun activiteiten anoniem en in stilte. Door de uitreiking van deze trofee wil de SMBL laten zien hoe onmisbaar deze vrijwilligers zijn voor de meer kwetsbare inwoners van Leusden.

Mariska Stehouwer

De SMBL is een samenwerkingsverband van de organisaties Duwgroep Leusden, Samenwerkende Ouderenorganisaties Leusden, Gastvrij Leusden, Raad voor Cliëntenparticipatie, Voedselbank Leusden en de Huiskamer van Leusden. Allemaal organisaties die in de Leusdense samenleving mensen helpen, die een steuntje in de rug nodig hebben. Vanuit deze organisaties wordt een benoemingscommissie gevormd, die vrijwilligers nomineert voor deze trofee. De nominaties worden beoordeeld en dit jaar werd unaniem voor het echtpaar Etha en Henk Hoff gekozen.

Het is fijn om bezig te zijn voor anderen als je dat kanERKENNING ,,Eigenlijk is de uitreiking van de trofee een stuk erkenning voor het werk dat alle vrijwilligers doen. We willen elk jaar een voorbeeld laten zien. Dit echtpaar zorgt samen met een groep vrijwilligers dat gebruikers van de Voedselbank onbespoten en verse groenten mee kunnen nemen op de uitgifteochtend", geeft Henk van de Wolde, voorzitter van de Voedselbank aan. Van het vroege voorjaar tot de laatste oogst van boerenkool, zijn beiden wekelijks voor de Voedselbank actief. ,,In de zomer hoeven wij als Voedselbank geen groenten meer te kopen. Dat scheelt echt duizenden euro's die wij niet bij elkaar hoeven te brengen."

RITME GEWORDEN Etha Hoff geeft aan dat ze in eerste instantie reageerde op de oproep ruim acht jaar geleden om mee te werken aan de ontwikkeling van een historische groentetuin bij Hoeve Groot Zandbrink. Naast een moestuin aan huis en bij volkstuinvereniging De Punt ging het echtpaar aan de slag bij het stuk grond aan de Postweg dat beschikbaar was gesteld door stichting De Boom. ,,Een mooi stukje Leusden om in bezig te zijn met elkaar. De eerste oogst bestond uit een bed raapstelen. 'Wat doen we ermee', was de vraag. Zo is het idee ontstaan om de opbrengst aan de voedselbank te geven."

Inmiddels telt het perceel 28 bedden van zeven meter lang en 1,20 breed en wordt er continu gezaaid en uitgeplant, gewied en geoogst. ,,Op woensdagmiddag zijn wij met een groep vrijwilligers actief. Op vrijdagmorgen oogsten wij wat er weg kan en brengen de opbrengst naar de Koningshof waar later die dag de uitdeling plaatsvindt. Ook door de (volks)tuinders van De Punt wordt er groenten bij elkaar gebracht en gedoneerd aan de Voedselbank. Het is fijn om bezig te zijn voor anderen als je dat kan. Voor ons is het zo'n ritme geworden in de week. Wij zijn beiden nog actief en kunnen onszelf op deze manier nuttig maken voor de maatschappij."

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie