In het kader van het Rembrandtjaar was er veel aandacht voor de grote schilder uit de Gouden Eeuw.
In het kader van het Rembrandtjaar was er veel aandacht voor de grote schilder uit de Gouden Eeuw. Arnoud J Spaaij

Rembrandt bij De Vrije Kwasten

6 februari 2020 om 07:15 Kunst

ACHTERVELD De expositie van schildersvereniging De Vrije Kwasten was voor enkele bezoekers de inspiratie om zelf aan het schilderen te gaan. Afgelopen weekeinde lieten de leden hun schilderijen van het afgelopen jaar zien in cultureel centrum De Moespot.

Arnoud J Spaaij

Met een muziekje en een officiële opening op zaterdagmiddag was er een feestelijke aftrap van een prachtige expositie. Die was al op zaterdagmorgen te bezichtigen en de vrije schilders hadden niet over belangstelling te klagen. Niet alleen de kwantiteit van het publiek maar ook de kwaliteit van het geëxposeerde werk was groot. De algemene stemming van bezoekers was lovend.

Op de jaarlijkse expositie van De Vrije Kwasten was werk te zien waar de leden zich afgelopen jaar mee bezig hielden. Het geëxposeerde werk moet door het lid gemaakt zijn in het lopende lidmaatschap en mag niet eerder publiekelijk te zien geweest zijn. Diverse onderwerpen maakten een gevarieerde tentoonstelling, al hebben sommige leden duidelijk een voorkeur voor een terugkerend thema. In de hal opende een schilderij van Christien Schipper met daarop een landschap met grazende kooien en boerenbedrijvigheid. Verop wisselden portretten, stillevens en ook abstracte kunst elkaar af.

De vereniging organiseert door het jaar een aantal workshops. Een lid bereidt bijvoorbeeld een thema-avond voor over Vincent van Gogh. Afgelopen jaar inspireerde het Rembrandtjaar een deel van de expositie. De leden schilderden vrij naar Rembrandt maar ook diverse bekende werken van de schilder uit de zeventiende eeuw. Zelfportretten en portretten van zijn geliefde kwamen meerdere keren terug. Zo was er een hele selectie te zien in de sfeer van Rembrandt. Die werken zijn later dit jaar ook nog weer te zien bij een concert van muziekvereniging Lisiduna en kort daarop opnieuw in het Huis van Leusden. Dan zijn er ook schilderijen te zien van diverse kinderen uit workshops die kunstschilder Evelien Kooloos heeft gegeven.

INSPIREREN De bijna vijftig jaar oude schildersvereniging is er voor schilders uit Leusden en omgeving. De schilders kunnen zich vrij uiten in hun schilderswerk en laten zich twee keer per maand inspireren door elkaar, met thema-avonden voor portret, model en stilleven maar ook trekken de schilders er in de zomer op uit om op een locatie in de regio te gaan schilderen. Dit zomerprogramma is ook open voor niet-leden.
Er is geen vaste docent maar wel organiseert de vereniging een paar keer per jaar workshops bij professionele schilders.

Aan het einde van de eigen avonden wordt het gemaakte schilderswerk met elkaar besproken en bekeken. De expositie afgelopen zaterdag en zondag werkte inspirerend voor sommige bezoekers. In het gastenboek waar mensen hun reactie konden achterlaten zijn veel complimenten opgetekend maar wellicht de mooiste reactie was na afloop van een bezoekster die liet weten: ,,Ik heb nu echt zin om zelf aan het schilderen te gaan."

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie