Ouderen in Leusden verdienen goede zorg, vindt de SP.
Ouderen in Leusden verdienen goede zorg, vindt de SP. Photo Booth Upload

Raadgever: Right to Challenge of voor je recht strijden?

9 februari 2020 om 07:54 Politiek

LEUSDEN In Raadgever komt elke week een raadslid aan het woord. Deze week Annet Belt (SP) over 'Uitdaagrecht'.

Bij Right to Challenge (R2C) kunnen bewoners taken van de gemeente overnemen als zij denken het beter, goedkoper of anders te kunnen doen. R2C heet in het Nederlands 'Uitdaagrecht. Wel zo duidelijk.

En er gebeuren mooie dingen. Buurtbewoners die een stuk gemeentegrond omtoveren tot een moestuin zoals 'de Kromme Wortel', wijkvereniging LeusdenZeT , in Achterveld 'de oude Bieb'. Daarbij kent gemeente Leusden vele vrijwilligersorganisaties. Maar niet alles kan gedaan worden door vrijwilligers.

SAMENLEVING De Samenleving Voorop. En daarbij zien we een terugtrekkende overheid. Op zich natuurlijk heel raar, want een samenleving bestaat niet alleen uit de inwoners maar ook uit het gemeentebestuur. Met elkaar zijn we samenleving. Niet alles kan vanuit de inwoners komen. Inwoners die dan ook nog eens alles zelf oppakken en uitwerken.

Mantelzorgers verrichten taken niet door vrijwilligers gedaan zouden moeten worden. Dat is niet alleen zeer belastend voor mantelzorgers. Het is zeer kwalijk zijn als men in zorgsituaties geen goede professionele zorg krijgt. Dit dreigt realiteit te worden, omdat de gemeente te weinig geld krijgt vanuit het rijk. In de landelijke politiek worden politieke keuzes gemaakt die de zorg in onze gemeente niet ten goede komen.

Het 'uitdaagrecht' kan je ook omdraaien, het opkomen voor je recht. Waarbij we de gemeente houden aan haar zorgplicht. Buurtbewoners moeten kunnen aangeven dat er behoefte aan een inlooppunt is, maar zij moeten niet meteen een molensteen om de nek krijgen om het dan zelf maar te organiseren. Dat is niet voor iedereen weggelegd.

ZORGBUURTHUIZEN Neem bijvoorbeeld het SP voorstel om te onderzoeken of er in onze gemeente behoefte is voor zorgbuurthuizen. Een kleinschalige zorgvoorziening dat zoveel mogelijk een gewoon woonhuis is. Helaas weggestemd door de meerderheid van de Raad en waarbij de wethouder aangaf dat ,,het vanuit de samenleving moest komen". Waarom? Dit is volgens SP typisch een taak voor de gemeente om dit op te pakken.

Ouderen in Leusden verdienen goede zorg. Volgens de SP een voorziening dicht bij het eigen huis voor ouderen en eventueel hun partners die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. Niet afhankelijk van de dikte van je portemonnee, maar betaalbaar voor iedereen.

STRIJDEN Laten we het er als SP bij zitten? Nee! We blijven van mening dat dit een taak is die de gemeente op moet pakken. Maar dat kunnen we niet alleen. Samen met betrokken mensen blijven we in onze gemeente strijden voor het recht op betaalbaar, veilig en vertrouwd ouder worden in eigen omgeving.

Heeft u ook iets waarvoor u wilt strijden laat het ons weten, wellicht kunnen we er samen een actie van maken. Samen zijn we sterker en kunnen we meer bereiken dan ieder voor zich.

Annet Belt, Volksvertegenwoordiger SP, email: leusden@sp.nl.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie