Rob Tolboom: ,,IkPas, een verlengde van wat al langer gaande is.
Rob Tolboom: ,,IkPas, een verlengde van wat al langer gaande is." Erik van't Land

Verenigingen sluiten aan bij campagne 'Ik pas'

13 februari 2020 om 07:34 Verenigingen

ACHTERVELD Het is de realiteit. Er wordt niet alleen thuis of in de horeca regelmatig een biertje of wijntje gedronken. Ook in veel sportkantines vloeit de alcohol overdadig na een wedstrijd. Aan die gewoonte wil IkPas wat doen. Daarom sluiten dit jaar ook verenigingen aan bij de campagne.

Arnoud J Spaaij

Nogal wat mensen ontwikkelen zonder dat ze er zelf erg in hebben een patroon waarin ze regelmatig, en soms wel iedere dag, alcohol drinken. De gevolgen daarvan zijn dikwijls ook niet bekend. In extreme gevallen leidt het tot verslaving, maar bijna altijd tot te veel alcoholgebruik.

Daarom wil een steeds grotere groep, zorgverleners en medici, werken aan bewustwording rondom alcoholgebruik. Via de landelijke campagne 'IkPas' initieert gezondheidscentrum De Heelkom met een uitgebreid programma in Achterveld en Leusden de actie veertig dagen geen alcohol drinken. Door mensen aan te zetten veertig dagen geen alcohol te gebruiken wordt een gezondere levenspatroon gestimuleerd. Een bewuste keuze maken om wel of niet alcohol te drinken. Veel deelnemers uit vorige jaren ervoeren ook lichamelijke voordelen. Zo voelt 62 procent zich bijvoorbeeld fysiek fitter, slaapt 55 procent beter en verliest 32 procent van de deelnemers gewicht.

Gemeente Leusden coördineert, met Lariks Welzijn en Zorg, meerdere acties rondom IkPas. Sloot vorig jaar een deel van de Achterveldse horeca en ondernemers zich al aan bij IkPas, dit jaar wordt de actie gesteund door nog meer organisaties. Cultureel centrum De Moespot, snackbar De Arkel en ook SV Achterveld en carnavalsvereniging De Puupenkoppen sluiten zich aan.

Opvallend dat ook verenigingen zich weten te vinden in de campagneSV ACHTERVELD Opvallend dat ook verenigingen zich weten te vinden in de campagne. Sander Tolboom, voorzitter van SV Achterveld, meent echter dat het tamelijk logisch is en draait er niet omheen. ,,Het is duidelijk. Het is best een plek waar veel wordt gedronken", zegt Tolboom over de sportkantine. ,,Toch is het een verlengde van wat al langer gaande is. We hebben er al eerder over gedacht. We moeten nu maar eens die stap te maken. En IkPas is een goed moment om te starten." De voetbalclub nam al eerder haar verantwoording rondom het roken. ,,Kijk", vergelijkt Tolboom, ,,wij zijn echt niet roomser dan de paus. Net als met roken willen we alcohol niet verbieden. Maar vooral als er kinderen bij zijn kan je dat anders doen. Roken gebeurt bij SVA ook niet in hun bijzijn. En veel mensen vinden dat inmiddels ook normaal."

KINDERARTS SVA geeft ook meer inhoud aan de actie. ,,Negen maart komt kinderarts Nico van der Lely uitleggen wat het gevolg is van (overmatig) alcoholgebruik", vertelt Tolboom. Van der Lely is werkzaam in het Reinier de Graaf ziekenhuis en richt zich op alcoholproblematiek bij jongeren. De avond is gericht op tieners en hun ouders. Tolboom snapt goed dat het moeilijk is. ,,We hopen hier ook te bereiken dat mensen gaan nadenken. Dat er over gepraat gaat worden. We willen niks dwingend."

IkPas start op 26 februari, Aswoensdag in café de Hessenkar. Informatie op heelkom.nl en ikpas.nl.

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie