Esther Hellemans-Nederlof: ,,Ik wil kinderen graag weer op weg helpen.
Esther Hellemans-Nederlof: ,,Ik wil kinderen graag weer op weg helpen." Arnoud J Spaaij

Kernvisie-methode kan kinderen helpen met rekenen en taal

26 februari 2020 om 13:34 Zakelijk

LEUSDEN Soms kan een kind niet meekomen op school. Met rekenen of met taal. Daar kan een kind echt ongelukkig van worden maar gelukkig is er ook heel vaak wat aan te doen. RT Praktijk Stip kan helpen met een oplossing en zet daar sinds kort de Kernvisie methode bij in.

Arnoud J Spaaij

Remedial teacher Esther Hellemans-Nederlof is net neergestreken in haar ruime praktijkruimte aan de Lisidunalaan. Sinds 2015 is ze al actief als remedial teacher om kinderen te ondersteunen. Daarvoor was ze al tien jaar als leerkracht in het basisonderwijs werkzaam. ,,Ik merkte dat nogal wat kinderen vastlopen in het huidige onderwijssysteem," begint Hellemans met haar uitleg, "en ik wil hen graag weer op weg helpen."

Hellemans richtte zich tot voor kort vooral op kinderen met rekenproblemen. Inmiddels is haar werkwijze veranderd en zet ze de Kernvisie methode in. ,,Het is een methode om anders te leren. Kinderen die leerproblemen ondervinden, zoals lees-, spelling- en rekenproblemen, zijn vaak kinderen die vooral met hun rechter hersenhelft denken. Ze zijn vooral visueel en gevoelsmatig ingesteld. Op school wordt juist veel gevraagd van hun linker hersenhelft. Dat botst." De Kernvisie methode leert kinderen om het visuele geheugen in te zetten. Ze leren om te leren vanuit woordbeelden en niet vanuit bijvoorbeeld spellingsregels.

Ik merkte dat nogal wat kinderen vastlopen in het huidige onderwijssysteemHellemans richt zich met name op kinderen vanaf groep vier. ,,Jonger kan wel", legt ze uit, ,,maar het is het handigst als de kinderen de letters al hebben geleerd."

Het vastlopen van kinderen op school leidt dikwijls tot flinke problemen. Dyslexie, dyscalculie, ADHD of ADD, maar ook concentratiestoornissen, faalangst of een laag zelfbeeld komen vaak voor.

Het doel Kernvisie methode is om het kind op een natuurlijke manier vanuit zijn/haar eigen persoonlijke kracht te laten leren. Het resultaat hiervan is dat het kind weer plezier krijgt in leren en beter presteert op school.

Hellemans is, als gecertificeerd coach voor de Kernvisie methode, overtuigd van een basis waar een drie-eenheid de kern is. ,,Kind, ouders en coach zijn er in betrokken. Na de intake volgen zes tot acht sessies van één uur, waarbij het kind en een ouder aanwezig zijn. Hierdoor weet de ouder hoe het kind de methodiek aangeleerd krijgt. Nu kan de ouder goede begeleiding geven bij het dagelijkse kwartiertje oefenen thuis. Thuis oefenen is van groot belang", zo legt Hellemans gedetailleerd uit. ,,Op die manier kan het kind zich de methode goed eigen maken en zal er direct resultaat merkbaar zijn wat de motivatie weer ten goede komt."

RT Praktijk Stip
Lisidunalaan 2 Leusden
Website: rtpraktijkstip.nl
Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie