Annemarijn van Dort, huidtherapeut bij Stenders & Van Dort.
Annemarijn van Dort, huidtherapeut bij Stenders & Van Dort. Privé

De specialist: behandeling van ongewenste haargroei

26 februari 2020 om 16:08 Zakelijk

LEUSDEN ,,Oma je prikt”… zucht. Die lieve, eerlijke kinderen zijn soms net even te eerlijk. Wat voor de één niet storend is (en voor wie het geaccepteerd heeft om elke dag te checken of er nog een scheermesje of pincet aan te pas moet komen), is de ander er helemaal klaar mee. Wat is de oorzaak en wat zijn de mogelijke behandelingen van ongewenste haargroei?

Zeker 5 tot 10 procent van de vrouwen heeft versterkte haargroei vanwege een verstoring in de hormoonbalans. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het mannelijk hormoon versterkt aanwezig is in het bloed, maar het kan ook zijn dat de hoeveelheid mannelijk hormoon normaal is maar dat de haren er verhoogd gevoelig voor zijn. Dit uit zich in dikkere, langere of donkere haartjes in het gezicht, de hals, de borst, de tepelhoven, de rug of op de buik. Het hoeft niet altijd een medische oorzaak te hebben of een versterkte haargroei te zijn. Veel vrouwen herkennen die paar verdwaalde dikke, stugge haren wel. Helaas weten we dit niet van elkaar, omdat hier weinig openheid over is.

Ongewenste haargroei kan behandeld worden met laserontharing en/of elektrische epilatie. Het is afhankelijk van het type haar welke behandeling het meest geschikt is.

LASERONTHARING Als het haar voldoende pigment heeft, dus donker van kleur is, dan gaat de voorkeur uit naar laserontharing vanwege de snelheid van behandelen en de effectiviteit. De laser produceert een lichtbundel die het haarpigment omzet in warmte. Door de hoeveelheid warmte in het haarzakje wordt de voedingsbodem beschadigd, waardoor een nieuw haartje steeds minder goed kan groeien. Na gemiddeld 8 behandelingen (om de 5 à 8 weken) zijn alle geschikte haarzakjes vernietigd en kunnen hier geen nieuwe haartjes uit groeien. Wel is het goed om te weten, zeker als een hormonale disbalans de oorzaak is, dat er in andere haarzakjes onder invloed van hormonen nieuwe haartjes kunnen ontstaan.

ELEKTRISCHE EPILATIE Als de haartjes wit of grijs zijn zal de laser deze haren niet ‘zien’ omdat de laser op zoek is naar haarpigment. In dat geval behandelen we de haartjes met elektrische epilatie. Met deze methode kunnen alle haartjes behandeld worden ongeacht hoeveel pigment er in het haartje aanwezig is. Er wordt gebruikt gemaakt van een minuscuul naaldje wat gemakkelijk het haarzakje in glijdt. Dit naaldje geeft warmte af die het haarzakje beschadigd en uiteindelijk vernietigd. De behandelfrequentie verschilt van wekelijks tot 1 keer in de 6 weken.

VERGOEDING Zowel laserontharing als elektrische epilatie in het gezicht worden veelal vergoed vanuit het aanvullend pakket in uw zorgverzekering.

Tolplaats 17
3831 JR Leusden
Tel. 033-4320215
www.huidtherapiestendersvandort.nl

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie