Afbeelding
Opsporing Verzocht

Tv-uitzending over bombrieven leidt tot tientallen tips

19 februari 2020 om 06:37 Misdaad

LEUSDEN (ANP) De politie heeft dinsdagavond ,,enkele tientallen tips" ontvangen over de bombrieven die de afgelopen weken naar verschillende bedrijven in het land zijn gestuurd. Dat gebeurde tijdens en na een uitzending van het televisieprogramma Opsporing Verzocht, dat aandacht besteedde aan de kwestie.

De meest recente gevallen van bombrieven waren bij het hoofdkantoor van ING in Amsterdam en bij betalingsdienst Unisys in Leusden. Er zijn nog geen gewonden gevallen door de ontvlambare brieven, die verstuurd worden met daarin de eis om betaling in bitcoins.

De politie is blij met de tips, hoewel nog onderzocht moet worden hoe bruikbaar ze zijn. ,,Er hoeft er maar een tussen te zitten die tot de oplossing leidt", aldus een woordvoerder.

HANDELSMERK In de tv-uitzending werd onder meer getoond hoe de afzender van de brieven deze heeft ondertekend. De brieven zijn verstuurd in witte enveloppen. Ze waren gefrankeerd met twee postzegels en er was een adreslabel op geprint. De brieven zijn uit naam van het CIB of een fictieve afzender verstuurd. In de enveloppen is een verdikking voelbaar en zichtbaar.

ONDERTEKENING De afperser ondertekende iedere brief met een eigen opvallende afsluiting, een aantal streepjes met in het midden twee schuine strepen. Mogelijk is dit een handelsmerk wat hij/ zij ook gebruikt bij andere communicatie. Ook werden batterijen getoond die door de dader gebruikt worden om een stof te laten ontbranden. In tien brieven zat specifiek een 9 volt Duracell-batterij; een Professional Alkaline Battery. Deze Duracell-batterijen worden los verkocht of per tien. De batterijen zijn zonder omhulsel in de envelop gedaan. Mogelijk is het iemand opgevallen dat iemand zulke, uit elkaar gehaalde, batterijen in zijn bezit had. Of misschien zijn de omhulsels ergens gezien of achtergelaten.

BELONING Een groot team aan in- en externe deskundigen onderzoekt momenteel de zaak. Er is 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die zorgt voor de aanhouding van de dader.

Bron video: Opsporing Verzocht

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie