Martin, Jeannette en Maarten Wolswinkel met winkelhond Mees.
Martin, Jeannette en Maarten Wolswinkel met winkelhond Mees. Arnoud J Spaaij

Nieuwe winkel voor 'boeren, buitenlui en burgers'

3 maart 2020 om 07:07 Winkels

ACHTERVELD Er zijn van die plekjes in Leusden die menig Leusdenaar kent. Zo heb je de Zandbrinkermolen aan de Asschatterweg. De molen zelf brandde al in 1940 af, maar er is nog steeds volop activiteit. De familie Wolswinkel opende er onlangs zelfs een geheel nieuwe boerderijwinkel.

Arnoud J Spaaij

,,Een winkel voor boeren, buitenlui en burgers. En ook een beetje in die volgorde", legt Maarten Wolswinkel met een lach uit als hij moet samenvatten wat voor winkel hij heeft gebouwd. De boerderijwinkel bestond allang. Wolswinkel kent de geschiedenis van het bedrijf uit zijn hoofd: ,,In 1877 waren er teveel molens in Amsterdam. Een van de molens, de Eendracht, moest daar weg. Het was in Amsterdam een houtverfmolen, maar hier werd de molen als korenmolen weer opgebouwd en kreeg de naam Zandbrinkermolen. Mijn opa werkte in 1924 in de molen in Walderveen toen de molenaar van de Zandbrinkermolen failliet ging. 'Job jij moet die molen kopen' zeiden ze tegen m'n opa en zo werd hij na de veiling eigenaar."

BRAND Het verliep niet goed. In 1940 namen Duitse soldaten stelling in de molen en daarom staken soldaten van het Nederlandse leger de molen op 13 mei 1940 in brand. Wolswinkel vertelt verder: ,,In 1941 al werden de restanten afgebroken en kwam er een malerij. In 1983 kwamen er silo's bij en kwam ik bij mijn vader en oom in het bedrijf."

MENGVOER Inmiddels staat de vierde generatie gereed om in het bedrijf te gaan. Een van de drie kinderen van Jeannette en Maarten, Martin werkt al volop mee. In de winkel en ook in de mengvoerproductie: ,,Zo'n tachtig procent van onze voederproducten maken we op maat", zegt Martin, ,,voornamelijk voor melkveebedrijven. De grondstoffen komen bij ons binnen en we maken het product per klant. Precies naar behoefte van de dieren. Daarnaast hebben we zakgoed. Alles wat in de bekende witte papieren zakken zit in de winkel maken we zelf." Zo ontstond wellicht ooit de winkel; boeren die al veel krachtvoer kochten wilden ook een paar zakken kippenvoer. ,,O ja", zegt Martin, ,,het meeste in de nieuwe winkel verkochten we ook al in de oude loods. ,,Maar", en samen met zijn moeder en vader lacht hij vrolijk, ,,we wisten dat we het hadden, alleen moesten we het even opzoeken." Maarten vult aan: ,,Ja een soort winkel van Malle Pietje zeg maar." Dat is nu heel anders. De grote antraciet grijze loods van de hand van architect Hein Doeksen is zeer ruimtelijk.

NIEUW De winkel is eigenlijk al sinds januari open. De laatste tijd werd vooral gebruikt om alles overzichtelijk in te delen. Jeannette: ,,We hebben ook wel wat nieuwe producten toegevoegd. Toch was het voornamelijk wennen. Ook voor Henk-Jan van Ee. Hij is administrateur en was al heel vaak het gezicht dat mensen in de winkel zagen. En het draait allemaal prima."

Beoogt opvolger Martin heeft nog wel plannen: ,,We moeten zeker nog veel doen. Maar voorlopig hebben we een diversiteit aan agrarische benodigdheden en daarmee vullen we een gat in het buitengebied voor erf en tuin."

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie