Bij genoeg animo voor de beurs denkt Iep al aan een vervolg.
Bij genoeg animo voor de beurs denkt Iep al aan een vervolg. Eigen foto

Eerste kledingruilbeurs in Zuid

7 maart 2020 om 07:20 Wonen

LEUSDEN Na jarenlang kledingruilavondjes te hebben georganiseerd met vriendinnen besloot Iep Fink - Maclaine Pont het nu grootser aan te pakken en organiseert samen met de wijkvereniging Leusden ZeT bij buurtrestaurant Maxima's een kledingruilbeurs op 6 en 7 maart.

Mariska Stehouwer

Naast een mooi kledingstuk scoren is opruimen voor Iep meestal het hoofddoel. ,,Ik heb veel kleding en ben ook wel eens van maat veranderd. Het leek mij leuk om het eens groter aan te pakken. Hoe meer mensen er mee doen, des te meer maten en meer keuze dus wordt er ook mogelijk meer geruild", vertelt ze.

INVLOED KLEDINGSTROOM De gedachte achter de kledingruil is om zelf een bijdrage te leveren aan het verlengen van de levensduur van kleding. ,,Ik denk dat ik geen uitzondering ben als ik zeg dat ik eigenlijk meer kleding koop dan ik nodig heb. En dat terwijl er al veel te veel geproduceerd wordt, onder erbarmelijke omstandigheden voor mens en milieu. Velen van ons doen mooie kleding weg omdat we het niet meer dragen. De gedachte dat het via een kledingbak bij een goed doel terecht komt stelt velen gerust. Maar helaas, de goede doelen kunnen de kledingstroom niet aan, het is veel te veel en bovendien worden mensen steeds kritischer."

Door te ruilen blijft kleding langer in gebruikOMSCHAKELEN GROTE STAP ,,Daarbij vind ik het een gekke gedachte om kleding in lage lonen landen te laten maken om het, als het hier wordt afgedankt, naar andere lage lonen landen te exporteren. Al dat transport is onnodig belastend voor het milieu. Het liefst zou ik lokaal geproduceerde kleding kopen, maar vind dat maar eens en daar hangt natuurlijk een heel ander prijskaartje aan dan aan de 'fast fashion' uit het Oosten. Voor mij is het omschakelen van veel betaalbare kleding naar minder lokale kleding, nog best een grote stap. Door wat ik al heb te ruilen, blijft de kleding hier langer in gebruik. Dat lijkt mij een goede ontwikkeling en zo heb je toch steeds een nieuwe outfit."

Naast een mooi kledingstuk scoren, is opruimen meestal het hoofddoelVERVOLG Bij genoeg animo denkt ze al wel aan een vervolg. ,,Ik denk dat een voorjaars- en najaarsbeurs een leuk idee is. Op de vraag naar vrijwilligers heeft er zich ook meteen een enthousiast clubje vrijwilligers gemeld. Het vergt wel heel wat werk, dus wie zich geroepen voelt is welkom om zich bij ons aan te melden. Deze keer heeft de wijkvereniging Leusden ZeT gezorgd voor de promotie en de ruimte bij Maxima's en daar ben ik erg dankbaar voor."

Kleding vanaf maat 104, schoenen en accessoires kan vrijdag 6 maart tussen 13.00 en 18.00 uur worden ingeleverd bij de vrijwilligers in de tuinzaal van Maxima's, aan het Maximaplein 7.

De kleding dient schoon, heel en niet afgedragen te zijn ter beoordeling van de vrijwilliger. Per item krijg je een punt. Deze punten kunnen zaterdag tussen 12.30 en 16.30 uur worden ingeleverd voor 'nieuwe' items. Tussen 16.30 en 17.00 uur kan overgebleven kleding zonder punten worden meegenomen. Iep: ,,Overigens staan we open voor een goed doel dat straks onze restanten wil hebben. Als iemand iets weet, mogen ze mij benaderen."

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie