Rudy Baalman, hier in duel, wil met Achterveld promoveren naar de derde klasse.
Rudy Baalman, hier in duel, wil met Achterveld promoveren naar de derde klasse. Foto Rinus van Denderen

Achterveld moet via de nacompetitie promoveren

5 maart 2020 om 13:42 Voetbal

LEUSDEN De kamioenskandidaat lijkt uit het zicht te zijn verdwenen en daarom mikt men bij Achterveld nu op een plaats in de nacompetitie. Op die manier hoopt de voetbalvereniging uit de vierde klasse te komen. Een klasse waarin Rudy Baalman liever niet meer acteert. ,,Met alle respect voor andere ploegen, maar dit is niets..."

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Bij voetbalvereniging Achterveld moet men gaan oppassen dat het niet net als vorig jaar overal naast grijpt. De ploeg staat in de vierde klasse momenteel op een derde plaats en het kampioenschap lijkt met nog negen wedstrijden te gaan uit het zicht verdwenen. Een gat van negen punten op Zeist is moeilijk goed te maken en daarom zijn de pijlen nu gericht op een plek in de nacompetitie.

Inmiddels twee seizoenen geleden kwam Rudy Baalman terug naar Achterveld om samen met wat ervaren spelers ervoor te zorgen dat de club de weg omhoog kon vinden. De zondagafdeling werd verlaten en met een nieuwe groep werd gestart in de vierde klasse op zaterdag. Dat seizoen verliep niet heel lekker, want Achterveld promoveerde niet en daardoor was de missie van onder andere Baalman niet geslaagd.

Iedereen besefte bij Achterveld dat de vierde klasse op zaterdag niet de klasse is waarin het graag wil spelenTEGENHOUDEN Onbewust kwam er daardoor nog meer druk op het huidige seizoen te liggen. Iedereen besefte bij Achterveld dat de vierde klasse op zaterdag niet de klasse is waarin het graag wil spelen. In deze kelderklasse acteren veelal ploegen die niet tot nauwelijks willen voetballen en dat is nou juist wat Achterveld wel wil. De oude mentaliteit van de mouwen opstropen zit er dan nog wel in, maar bij de ploeg van trainer Jaco Meurs staat het voetballen centraal; de combinatie zoeken, lopende mensen en met spel over de flanken.

Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor Baalman, die een verbindingsspeler moet zijn tussen de verdediging en aanval. ,,Deze klasse...", zucht de inmiddels 30-jarige nog maar eens. ,,Tja, wat kan ik daarvan zeggen. Er zijn een paar ploegen die willen en kunnen voetballen, maar sommigen niet. Die spelen de lange bal en houden alleen maar tegen. Echt leuk is dat niet, moet ik eerlijk bekennen."

RECHTSTREEKSE PROMOTIE Daarom baalt Baalman er nog steeds van dat vorig seizoen de promotie naar de derde klasse niet gehaald werd. De hunkering naar de derde klasse werd daardoor alleen maar groter en groter en aan het begin van dit seizoen was het dan ook voor iedereen duidelijk wat de doelstelling zou zijn. ,,Alleen Zeist verspeelt in onze competitie maar geen punten en daardoor is de titel nu inmiddels wel uit het zicht", aldus de controlerende middenvelder. ,,Helemaal omdat wij vorige wedstrijd van De Posthoorn verloren. Zo typisch dat wij tegen dat soort ploegen punten verspelen."

Hiermee doelt de ervaren speler op het gegeven dat Achterveld het soms moeilijk heeft tegen de relatief kleine jongens. ,,Op een of andere manier hebben we geen antwoord op teams die heel terughoudend spelen en een balvaste of snelle spits hebben. Concentratiegebrek? Onderschatting? Ik weet niet waar dat aan ligt, maar het gebeurt ons te vaak. Daardoor lijkt het kampioenschap onhaalbaar en is dan ook direct rechtstreekse promotie niet meer mogelijk."

We hebben alles in eigen hand, al komt er wel een allesbepalende maand aanBELANGRIJKE WEKEN In de competitie verloor Achterveld nu drie keer in vijftien wedstrijden en speelde het één keer gelijk. Hierdoor staat nu ook Cobu Boys boven hen en bivakkeert de Meurs-brigade op de derde plaats. Een periodetitel is dus hoogstwaarschijnlijk het hoogst haalbare voor Achterveld. Alleen op die manier kan de ploeg kans blijven houden op promotie naar de derde klasse. ,,Wasmeer is nu bij de bovenste ploegen gekomen en hijgt in onze nek", weet ook Baalman. ,,Maar we hebben alles in eigen hand, al komt er wel een allesbepalende maand aan."

Want wie goed naar het programma kijkt, kan zien dat er in de maand maart enkele cruciale wedstrijden staan te wachten. Zaterdag tegen middenmoter Eemboys, maar daarna wachten Zeist (koploper), Wasmeer (de nummer vier), Cobu Boys (de nummer twee) en vervolgens Eemnes (de nummer vijf). ,,Dat is misschien wel goed voor onze ploeg. Hierdoor kan je in een flow komen tegen ploegen die ook graag willen voetballen. Want met alle respect voor de tegenstander; de teams die daaronder staan zijn nou niet van een heel hoog niveau. In deze serie van vier mogen we niet al te veel punten verspelen als we mee willen doen voor de promotie via de nacompetitie. Iedereen is zich daarvan bewust en nu is het aan ons om het te laten zien."

Op de vraag of Baalman volgend seizoen blijft voetballen bij Achterveld als opnieuw promotie wordt misgelopen, volgt een verrassend antwoord. De dertiger weet nog helemaal niet waar zijn toekomst ligt en misschien stopt hij wel definitief met selectievoetbal; promotie of niet. ,,Ik ben iemand die ergens 100 procent voor wil gaan en niet verzaakt. Ook niet op trainingen. Door mijn privésituatie en thuis twijfel ik of ik volgend seizoen nog wel door ga. Daarover ga ik de komende maand even goed nadenken en hoop dat een beslissing te kunnen maken."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie