Afbeelding
Huub Oude Vrielink

Gemeente zoekt waardevolle bomen

9 maart 2020 om 11:35 Natuur en milieu

LEUSDEN De gemeente Leusden heeft de Groene Kaart geactualiseerd. Op deze kaart staan alle waardevolle bomen in de gemeente Leusden vermeld. De gemeente vraagt inwoners om ook waardevolle bomen aan te melden en daarmee de kaart zo compleet mogelijk te maken. Zo blijven alle waardevolle bomen in Leusden behouden.

De bomen op de Groene Kaart zijn beschermd en mogen niet worden gekapt zonder kapvergunning. Met de komst van de Groene Kaart in 2012 kwam er minder regelgeving voor bomenkap, want bomen die niet op de kaart staan, mogen zonder kapvergunning worden gekapt.

Op de Groene Kaart staan inmiddels 11.230 bomen. Met name bomen in de wijken De Wetering, Groenhouten, Rossenberg, Rozendaal en Alandsbeek Oost en West zijn bij de actualisatie toegevoegd aan de Groene Kaart. Deze bomen zijn geplant bij de aanleg van de wijken en inmiddels 50 jaar oud, een van de criteria om op de Groene Kaart te komen. De vernieuwde Groene Kaart is te vinden op www.leusden.nl/groenekaart.

De waardevolle bomen op de Groene Kaart zijn in te delen in drie categorieën: monumentale bomen, waardevolle bomen en structuurbomen. Bij monumentale bomen valt te denken aan de oudste of dikste boom in een wijk of bomen die geplant zijn ter ere van een speciale gebeurtenis. Daarnaast bepalen leeftijd, groeivorm en beeldbepalende bomen of een boom waardevol dan wel monumentaal is. Structuurbomen zijn bomen die langs (hoofd)wegenstructuren staan. In de regel moeten bomen minimaal 50 jaar oud zijn om in aanmerking te komen om als waardevol of monumentaal bestempeld te worden.

AANMELDEN De gemeente nodigt inwoners uit de boom of bomen die aan bovenstaande criteria voldoen en nog niet op de Groene Kaart staan, aan te melden voor de bomenkaart via bomen@leusden.nl of tel. 14033 tot woensdag 8 april. Wie een boom aanmeldt, wordt per mail of brief met argumentatie geïnformeerd of de boom ook daadwerkelijk op de Groene Kaart komt. Na goedkeuring door het college publiceert de gemeente de definitieve Groene Kaart op de website.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie