Guido den Daas en Stefan van Ginkel zijn echte clubjongens en genieten van het huidige succes van Roda'46.
Guido den Daas en Stefan van Ginkel zijn echte clubjongens en genieten van het huidige succes van Roda'46. Rinus van Denderen

Periodetitel voor Roda'46, maar meer blijft in zicht

11 maart 2020 om 13:59 Voetbal

LEUSDEN Na het binnenslepen van de periodetitel wordt er bij de zaterdagtak van Roda'46 al voorzichtig gedroomd over de titel in de eerste klasse. De machine draait op volle toeren en niemand lijkt de ploeg uit Leusden af te kunnen stoppen. Dit komt mede door twee échte clubjongens: Stefan van Ginkel en Guido den Daas.

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Na een onwennig begin van de competitie draait de zaterdagtak van Roda'46 op volle toeren en is zaterdagmiddag de periodetitel in de eerste klasse bemachtigd. Negen wedstrijden zonder nederlaag waren de basis van het eerste prijsje van het seizoen. ,,Het is misschien een gewaagde uitspraak, maar ik vind dat we nu moeten gaan voor het kampioenschap."

Aan het woord is Stefan van Ginkel, die een basisspeler in de formatie van Dick Kooijman is. Laatstgenoemde staat dit seizoen voor het eerst voor de groep en dat was voor de spelers best even wennen. Hun vorige oefenmeester, Willem Romp, was een heel andere type. ,,Willem is een hele sociale trainer en Dick is een prestatietrainer", aldus de 21-jarige Van Ginkel, die een echte Roda'46-jongen is. ,,Ik hou daar wel van. Ik vind dat prettig en maak graag een beetje oorlog in het veld. Hoe maakt mij niet uit, als we maar winnen."

Door de nieuwe speelstijl is het bij ons echt gaan lopenNIEUWE SPEELSTIJL Na een gewenningsperiode tussen spelers en trainer is het team gaan draaien. Dat ervaart ook Guido den Daas zo. De 24-jarige mandekker is ook basisspeler en heeft de ploeg zien groeien. ,,We zijn allemaal aan elkaar gewaagd en we worden er niet slechter van als er gewisseld moet worden. Dat is denk ik ook de kracht van dit team. Iedereen wil dolgraag spelen en dat houdt elkaar scherp", zegt hij. ,,Toch twijfelde ik in de eerste periode wel eens of wij wel echt een ploeg zijn die de tegenstander onze wil op kan leggen", bekent Van Ginkel eerlijk. ,,Maar toen werd er een nieuwe speelstijl gevonden en is het gaan lopen."

VROEG NAAR HUIS Hoe het voelt om te verliezen weten de mannen van Roda'46 al een tijdje niet meer. Zoals gezegd hebben zes wedstrijden ervoor gezorgd dat ze de tweede periode pakten en daardoor verzekerd zijn van de nacompetitie. ,,Of het als een verrassing kwam", herhaalt Den Daas de vraag. ,,Nee, dat denk ik niet. We hebben nu alle tegenstanders een keer gehad en waren vaak de bovenliggende partij. Daarnaast behaalden wij vorig seizoen ook een periodetitel en zijn we als team gegroeid. We hadden dan ook als doelstelling een periode te pakken en daarin zijn we zaterdag geslaagd."

Door de 3-1 overwinning op Argon kon er worden gefeest, al werd de prijs niet uitbundig gevierd. ,,We zijn lang in de kantine gebleven en daarna hebben we een hapje gegeten en zijn we de stad ingegaan", aldus Van Ginkel, die het zelf niet te laat maakte. ,,Ik moest nog een hoop voor school doen, dus ben vroeg naar huis gegaan."

Stel we promoveren, dan kunnen we denk ik best mee in de hoofdklasseTOEKOMST Echt reden voor een uitbundig feest was er eigenlijk ook niet. Natuurlijk heeft Roda'46 nu iets tastbaars in handen, maar de mannen uit Leusden willen meer. Het kampioenschap is nu een nieuw doel en dat lijkt niet eens zo'n gekke doelstelling. Zo staat de club maar vier punten achter op koploper Scherpenzeel. Mocht Roda'46 daadwerkelijk promoveren –of dat nou via de nacompetitie of de titel is- dan speelt het volgend seizoen in de hoofdklasse. Het is echter nog onduidelijk of Den Daas dan nog lid is van de ploeg uit Leusden. De speler staat in belangstelling van enkele verenigingen en heeft nog geen beslissing over zijn toekomst gemaakt. De oud-jeugdspeler van Vitesse: ,,Ik hoop binnen nu en een kleine maand duidelijkheid te kunnen geven."

Het zou dan eventueel de tweede keer zijn dat hij de club verlaat. Eerder stopte Den Daas al eens bij de club, omdat hij het Roda'46-gevoel in het eerste miste. ,,Dat is nu niet het geval hoor. Ik ga goed met de gasten en heb het naar mijn zin, alleen ik heb ook ambitie. Daar moet ik dus nu over nadenken."

BELEID Van Ginkel hoopt dat zijn teamgenoot blijft. Beiden zijn ze echte jongens van de club en worden daardoor gezien als een soort cultuurbewakers. ,,Het zou mooi zijn als Guido ook volgend jaar hier speelt. Stel we promoveren, dan kunnen we denk ik best mee in de hoofdklasse. We hebben tegen NSC geoefend en wij deden niet voor hun onder. Of er opeens weer allemaal spelers naar Roda'46 komen omdat we de hoofdklasse in gaan? Mwa, dat denk ik niet. De kern blijft en ik begreep dat het beleid van de club ook is veranderd. Natuurlijk is kwaliteit welkom, maar je moet wel in het team en bij de club passen."

Maar het is nu nog veel te vroeg om aan volgend seizoen te denken. Natuurlijk zijn er kampioenskriebels, alleen er is nog een lange weg te gaan. Nog negen wedstrijden voordat de competitie erop zit en daarin kan nog een hoop gebeuren. Het is dus zaak om de winnaarsmentaliteit vast te houden. ,,Als je het mij vraagt, ben ik niet heel erg met de titel bezig", aldus Den Daas. ,,We moeten gewoon doen wat we altijd doen en dan zien we 't wel."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie