Afbeelding
Arbeidsomstandighedenbeleid

Resultaatgerichte dienstverlening van arbodiensten en bedrijfsartsen

2 april 2020 om 17:29 Partnercontent

In Nederland zijn alle werkgevers volgens de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) verplicht om een basiscontract met een arbodienst te hebben. De wet vormt het uitgangspunt voor een optimaal arbeidsomstandighedenbeleid. Werkgevers moeten voldoen aan alle verplichtingen van de Arbowet. Op deze manier voorkomen zij boetes van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en houden ze hun bedrijf gezond. Het ondersteunen van werkgevers en werknemers bij het opstellen van het arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid behoort tot de kerntaak van de arbodienst. Die werkt daarvoor met een arbeid- en organisatiedeskundige, een arbeidshygiënist, een veiligheidskundige en een bedrijfsarts.

Specialist werk en gezondheid
Bij het fenomeen arbodienst denken de meeste mensen in eerste instantie aan verzuimbegeleiding. De Wet Verbetering Poortwachter verplicht de werkgever om samen met de werknemer en de arbodienst te zorgen dat de zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Werkgevers zijn verplicht om zieke medewerkers te laten bijstaan door een bedrijfsarts. Volgens de wet dient die binnen zes weken een probleemanalyse en advies op te stellen. Op basis daarvan kunnen de werkgever en zijn medewerker een plan van aanpak opstellen voor de re-integratie. De bedrijfsarts is dus specialist op het gebied van werk en gezondheid, is er voor zowel de werknemer als werkgever, brengt onafhankelijk advies uit en heeft medisch beroepsgeheim. Iedere werknemer heeft het recht om een bedrijfsarts te consulteren over persoonsgerichte gezondheidsvragen die in relatie tot het werk staan. Werkgevers dienen hun medewerkers actief te wijzen op het open spreekuur dat hiervoor in het leven is geroepen.

De taken van de arbodienst en de bedrijfsarts:

  • Advies en ondersteuning bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden;
  • Preventiecheck: onderzoek gericht op het verkorten van het verzuim;
  • Het voeren van overleg met de preventiemedewerker van het bedrijf;
  • Periodiek medisch onderzoek (PMO) naar de gezondheidsrisico's van individuele medewerkers;
  • Verzuimbegeleiding met de focus op duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie;
  • Werknemers verantwoord en zo snel mogelijk weer aan het werk helpen;
  • Het houden van een open spreekuur voor werknemers.

Preventief maatwerk
Werkgevers die op zoek zijn naar een vaste bedrijfsarts vinden bij Preventix een prettige en resultaatgerichte dienstverlening die is gericht op goede communicatie en meer inzicht in de organisatie. Dit leidt tot (preventief) maatwerk. De gecertificeerde arbodienst heeft een landelijke dekking met het serviceniveau van een kleine dienstverlener. De dienstverlening van de bedrijfsartsen van arbodienst Preventix beperkt zich niet tot verzuimbegeleiding. Bedrijven zijn er ook aan het juiste adres voor pro-actief advies gericht op het voorkomen van verzuim. Preventix is breed vertegenwoordigd in heel Nederland. De dichtstbijzijnde vestiging voor organisaties uit de regio Leusden bevindt zich in Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie