,,We gaan de straat op, ook als het geen verkiezingstijd is
,,We gaan de straat op, ook als het geen verkiezingstijd is", aldus de SP. SP

Raadgever: 'Wat speelt in politiek vertalen'

28 maart 2020 om 08:15 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week SP gemeenteraadslid Guus van Ginkel over 'grote en kleine zaken'.

,,Tijdens de gemeenteraad komen grote en kleine zaken voorbij die vragen om besluitvorming. Ieder besluit van de gemeenteraad heeft consequenties voor de inwoners van Leusden. We kunnen daarom niet besluiten dan na een grondige analyse. Hiervoor krijg je als volksvertegenwoordiger veel digitale informatie, worden er informatie avonden over het onderwerp gehouden en vindt er een grondige gedachtewisseling met het college plaats."

,,Er spelen grote en wat kleinere zaken."

,,De energietransitie is een groot onderwerp. We gaan van het gas af. Hiervoor gaan we gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen. Zonne-energie en windmolens liggen voor de hand. We kunnen ook kiezen voor het isoleren van woningen en het besparen van energie, dus minder verbruiken."

,,En als we wind en zonne-energie willen? Leggen we dan de weilanden tussen Leusden en Achterveld vol met zonnepanelen? Zetten we de Leusderheide vol met windmolens? En waar komen die woningen die hard nodig zijn?"

,,In de raad wordt het gaandeweg wel duidelijk hoe een ieder hier in staat. Maar terwijl de raad hiermee bezig is bestaat de kans dat de inwoners te laat bij dit proces betrokken worden. Dat zij plannen voorgelegd krijgen die al min of meer dichtgetimmerd zijn. Natuurlijk kunnen de inwoners zich op enig moment uitspreken over de plannen, maar waarom niet eerder gevraagd of zij willen meedenken?"

,,De SP vind niet alleen wat er in de raad gebeurt van belang. Wij, de raadsleden en de actieve SP leden, gaan uit van het idee dat we in staat moeten zijn om wat onder de mensen speelt in politiek te vertalen. Dat we samen met mensen hun dagelijkse omstandigheden proberen te verbeteren, door actie en politiek te combineren. Daarom gaan we de straat op, ook als het geen verkiezingstijd is. Wij doen een buurtonderzoek om te ondervinden wat er speelt bij de inwoners."

,,Wij vragen wat zij prettig vinden in Leusden. We willen een stem zijn voor de inwoners als het gaat over slechte busverbindingen of schoolzwemmen."

,,Ook ondersteunen wij acties zoals bij de vraag om een wijkkamer in het Ruige Veld. Maar geven ook hulp aan een aantal inwoners die een trapleuning vragen bij een onveilig trapje in de buurt."

,,Onze actieve leden, die door weer en wind langs de deuren gaan of een straatspreekuur houden, zijn de helden van Leusden."

Guus van Ginkel, raadslid SP Leusden, guusvanginkel@icloud.com

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie