Afbeelding van de boerderij uit het boek,
Afbeelding van de boerderij uit het boek, Tekening uit 1943 Wim Kortes

Nieuwe uitgave van de HKL: Het meisje in de dekenkist

6 april 2020 om 10:25 Historie Deel je nieuws

Op 26 maart j.l. was de postume uitreiking gepland van de Yad Vashem onderscheiding aan Rijk en Antje van Loenen-Looijen. Door de coronacrisis werd deze gebeurtenis afgelast. 
 

Op boerderij De Bieshaar van de familie van Loenen woonde drie jaar lang het Joodse meisje Lidy Horowitz. Zij wordt als Aaltje liefdevol opgenomen in het gezin. Het zijn volkomen vreemden voor Lidy en het kost haar enige tijd om zich aan te passen aan het leven op de boerderij. Dan stormen de Duitsers het huis binnen op zoek naar onderduikers…. Hoe dat afloop staat in ‘Het meisje in de dekenkist’, geschreven door kleindochter Rudy van Rouwendaal- Veenendaal. Zij is de kleindochter van Rijk en Antje, de onderduikouders van Lidy. Door alle verhalen die ze van haar ouders en grootouders heeft gehoord, kreeg ze een goed beeld hoe het leven op de boerderij voor het kleine meisje moet zijn geweest.

Het boekje is in eerste instantie geschreven voor kinderen van de basisschool. Door het grote aantal illustraties uit familiearchieven is het ook bijzonder aantrekkelijk voor Leusdenaren die wat meer willen weten over de historische situatie op De Bieshaar. Op het land van deze boerderij werd in de jaren zestig Leusden Zuid uitgebreid. 

De Historische Kring Leusden geeft dit boekje uit als schoolproject met ondersteuning van het Fonds Samenlevingsinitiatieven. Het boekje telt 28 pagina’s en is te bestellen (€ 2,50) iop http://boeken.historieleusden.nl en wordt binnen Leusden thuisbezorgd. Bij verzending buiten de gemeente Leusden komt er € 3,75 verzendkosten bij.

Boerderij de Bieshaar
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie