Maar van Leusden een 'beregoeie' gemeente, is de oproep.
Maar van Leusden een 'beregoeie' gemeente, is de oproep. Raymond Lesparre

'Zet Leusden écht op de '(beren)kaart'

7 april 2020 om 07:15 Corona Coronavirus

LEUSDEN Steeds meer Leusdenaren zetten één of meer knuffelberen voor hun ramen, zodat kinderen op berenjacht kunnen. Maar op de landelijke website 'berenjachtkaart.nl' staat Leusden nog niet écht op de kaart.

Raymond Lesparre

De spelregels voor de berenjacht zijn eenvoudig: wanneer kinderen alleen, of met hun ouders gaan wandelen, moeten zij zoveel mogelijk knuffelberen zoeken: voor de ramen van huizen, in etalages van winkels, in tuinen, achter autoruiten en zelfs in bomen, om de wandeling leuker te maken, nu zij tijdens de huidige 'lockdown' veel minder met vriendjes en vriendinnetjes buiten kunnen spelen. Ze kunnen doen 'wie de meeste beren ziet', of een berenbingo spelen. En mensen in zelfisolatie en ouderen zullen zich even wat minder eenzaam voelen, wanneer kinderen op hun tocht door de wijk of verder, langslopen. Zwaaiend naar hun beren.

Steeds meer Leusdenaren zetten wel beren in de vensterbank. Maar, vaak omdat ze dat niet weten, melden zij hun beren met hun adres, niet aan op de landelijke (interactieve) site www.berenjachtkaart.nl, terwijl dat helemaal niet moeilijk is. Op de berenkaart van Nederland waren zondag 5 april om 20.30 uur bij elkaar 33.273 beren aangemeld, met als 'top drie': Heerlen en omgeving (1.542 beren), Dordrecht (1.162) en Rotterdam (962). Utrecht is vierde met 906 beren. En in Amersfoort zijn 170 beren aangemeld.

BERENROUTE In Leusden waren zondag niet meer dan veertig knuffelberen aangemeld en dat is eigenlijk niet genoeg om een uitgezette 'berenroute' te kunnen lopen. En dat terwijl er in onze gemeente, als je goed kijkt, toch veel meer beren te vinden zijn. Volgens Karen Schipper (Buurkracht Alandsbeek), die de Facebookpagina 'berenjacht in Leusden' beheert, zijn dat er zeker duizend. Dus, als iederéén (alsnog) alle beren aanmeldt, dan zetten we Leusden pas écht op de kaart.

PRENTENBOEK Het idee van een berenjacht is geënt op het geliefde prentenboek voor kinderen 'We're going on a bear hunt' uit 1989 van de Engelse kinderboekenschrijver Michael Rosen (1946) en illustrator Helen Oxenbury (1938), dat in 1995 in ons land verscheen onder de titel 'Wij gaan op berenjacht'. In dat boek gaat een vader met zijn vier kinderen er op uit om een grote beer te vangen. Ze trotseren sneeuwstormen, steken woeste rivieren over, trekken door donkere bossen en vinden in een grot een grote beer. Maar dan vluchten zij, achtervolgt door de beer, zo snel ze kunnen, terug naar huis.

CORONAVIRUS Verdrietig is het nieuws dat de schrijver van het kinderboek, die op 7 mei 74 hoopt te worden, zélf is besmet met het coronavirus. Nadat hij twee weken ziek thuis ligt, wordt hij 29 maart opgenomen op de IC van een Londens ziekenhuis. Zijn toestand was volgens zijn vrouw toen 'very poorly' (erg slecht), maar verbetert inmiddels een beetje: hij is van de IC af, de koorts zakt en hij eet weer. Maandag 30 maart opende het twitteraccount #GetWellSoonMichael, met inmiddels al meer dan 45.000 reacties.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie