Archieffoto van de herdenking, Remco Reiding spreekt.
Archieffoto van de herdenking, Remco Reiding spreekt. Marco Hofsté

Geen publiek bij herdenking vermoorde Oezbeken: 'Steek daarom een kaarsje aan'

7 april 2020 om 10:39 Maatschappelijk

LEUSDEN De Stichting Sovjet Ereveld vraagt mensen om op 9 april thuis een kaarsje aan te steken voor de 101 in Amersfoort vermoorde Oezbeken. ,,Zo kunnen we deze oorlogsslachtoffers toch herdenken nu bij de jaarlijkse ceremonie geen publiek aanwezig kan zijn." 

Dat stelt de directeur van Stichting Sovjet Ereveld, Remco Reiding. ,,Om een gevoel van saamhorigheid te creëren wordt deelnemers gevraagd om een foto van het brandende kaarsje op Facebook te plaatsen en te delen op de pagina van de Stichting Sovjet Ereveld. Foto's kunnen ook worden gemaild naar info@sovjet-ereveld.nl.''

Door het coronavirus is de bijeenkomst op 9 april besloten. In bijzijn van de burgemeester van Leusden, Gerolf Bouwmeester, en de loco-burgemeester van Amersfoort, Kees Kraanen, worden kaarsjes aangestoken en geplaatst bij monument Koedriest, op de plek waar 77 krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie op 9 april 1942 werden doodgeschoten. Naar verluidt kwamen zij uit Oezbekistan. Er worden 24 witte kaarsjes gebrand voor de 24 soldaten die in Kamp Amersfoort aan honger, ziekte en mishandeling overleden én 77 rode kaarsjes voor de 77 mannen die werden gefusilleerd. Alle 101 soldaten werden na de oorlog opgegraven en herbegraven op het Sovjet Ereveld aan de Dodeweg in Leusden, naast begraafplaats Rusthof. Ruben van Gogh van het Utrechtse Stadsdichtersgilde draagt een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht voor. Ook zal Reiding zelf een korte toespraak houden. 

CAMERAPLOEG Aanvankelijk zou de herdenking dit jaar in het teken staan van de brug die de stichting heeft weten te slaan met Oezbekistan. Een cameraploeg uit de hoofdstad Tasjkent en een delegatie van veertig mensen onder leiding van de gouverneur van Navoi zouden de herdenking bijwonen. Zij kunnen Nederland echter niet binnenkomen als gevolg van de maatregelen met betrekking tot het coronavirus.

De ceremonie wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Sovjet Ereveld in samenwerking met Kamp Amersfoort, Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort, scholengemeenschap 't Atrium en Slavisch koor Byzantium. Het koor en een schoolklas van 't Atrium kunnen dit jaar evenmin aanwezig zijn.

De Stichting Sovjet Ereveld hoopt met dit initiatief een bijdrage te leveren aan een aangepaste manier van herdenken. Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei is het extra belangrijk dat de Stichting door de moeilijke omstandigheden op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid een herdenking kan organiseren. ,,Juist die behoefte aan gezamenlijkheid wordt in deze moeilijke periode sterk in onze samenleving gevoeld", aldus het comité.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie