Afbeelding
Gemeente Leusden

Eerste digitale vergadering gemeenteraad

15 april 2020 om 07:13 Politiek

LEUSDEN Op donderdag 16 april vindt de eerste vergadering van de raad sinds de coronamaatregelen plaats. De vergaderingen van de gemeenteraad vallen officieel buiten de beperkende coronamaatregelen.

In overleg met alle raadsleden is uit gezondheidsoverwegingen gekozen om zoveel mogelijk digitaal te vergaderen. De vergaderingen vinden plaats zonder publiek. In de raadzaal zullen de voorzitter en griffier aanwezig zijn. Fysieke aanwezigheid van raadsleden bij de vergaderingen wordt niet geadviseerd en is ook niet noodzakelijk, maar het is mogelijk als een raadslid hier op staat. De afstandsregels zullen van kracht zijn.

De vergaderingen zijn live te volgen via gemeentebestuur.leusden.nl. De informatieronde op 16 april is een eerste proeve. De behandeling van raadsvoorstel Uitbreiding Atria start om 20.30 uur zonder publiek. In de raadzaal zitten de ronde-voorzitter en griffier. Zij staan in contact met de woordvoerders die vanuit huis aan de vergadering deelnemen.

Om digitale besluitvorming mogelijk te maken is er spoedwet 'digitale besluitvorming door decentrale overheden' opgesteld. Hiermee kunnen gemeenteraden, provinciale staten, waterschappen en eilandsraden tijdelijk via een digitale vergadering rechtsgeldige besluiten nemen. Dat was tot nu toe juridisch niet mogelijk. De spoedwet regelt een tijdelijke uitzondering hierop zolang een openbare fysieke vergadering niet mogelijk is in verband met de adviezen van het RIVM.

Om te voldoen aan de eisen van de noodwet moet de vergadering rechtstreeks uitgezonden worden, moeten alle deelnemers herkenbaar in beeld gebracht worden en moet hun bijdrage verstaanbaar zijn.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie