De nieuwbouw van IKC Berkelwijk nadert zijn voltooiing.
De nieuwbouw van IKC Berkelwijk nadert zijn voltooiing. Daan Bleuel

Voormalige basisschool De Heerd wacht slopershamer

22 april 2020 om 16:10 Onderwijs

LEUSDEN De gemeente trekt ongeveer 120.000 euro uit om het gebouw van de openbare basisschool De Heerd te slopen. Omdat het niet de bedoeling is op die plek iets anders te bouwen, moet de gemeente daarvoor de eigen portemonnee aanspreken. De sloop zal normaal gesproken deze zomer beginnen. 

De sloop van het bestaande, overbodig geworden schoolgebouw heeft te maken met de nieuwbouw die naast de huidige accommodatie van de school wordt neergezet. Op de plaats waar tot vorig jaar sportzaal De Berkelwijk stond, nadert de nieuwbouw van 'IKC Berkelwijk' inmiddels zijn voltooiing. In het 'integraal kindcentrum' (IKC) is straks niet alleen ruimte voor de voormalige basisschool, maar ook voor zaken als een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, een peuterspeelzaal en welzijnsactiviteiten voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Naast De Heerd (openbaar onderwijs), wordt ook het protestants-christelijke 'De Holm' in het IKC opgenomen. Aanvankelijk was het zelfs de bedoeling ook Montessorischool 't Ronde te integreren in IKC Berkelwijk. Uiteindelijk trok die school zich uit de planvorming terug. 

TERREIN De gemeente wil niet alleen het gebouw van De Heerd slopen, er is ook geld nodig om het terrein rond de nieuwbouw van IKC Berkelwijk in te richten. Het college denkt daarvoor een bedrag van 620.000 euro nodig te hebben. Het gaat daarbij om de aanleg van groen rond de school, de nieuwe inrichting van een bestaand parkeerterrein en de aanleg van een 'kiss & ride'-zone met parkeergelegenheid die -buiten de haal- en brengtijden- gebruikt kan worden als extra speelruimte. De herinrichting van het terrein rond de nieuwbouw moet in de tweede helft van dit jaar klaar zijn. 

Hogere sanerings- en sloopkosten zouden aan de orde kunnen zijnDe gemeente waarschuwt nog wel voor mogelijke tegenvallers. Het is bijvoorbeeld nog niet precies genoeg bekend in welke mate het gebouw van De Heerd asbest bevat. ,,Voor de sloop moet nog een aanvullend onderzoek worden uitgevoerd, waardoor hogere sanerings- en sloopkosten aan de orde kunnen zijn'', schrijft verantwoordelijk wethouder Erik van Beurden in een voorstel aan de gemeenteraad. 

DUURDER Ook houdt de gemeente rekening met het feit dat in de ondergrond nog onbekende 'infrastructuur' (kabels en leidingen) aanwezig kan zijn. Ook dat kan de sloop uiteindelijk duurder maken dan geschat. 

De kosten voor de herinrichting kunnen uiteindelijk eveneens nog hoger uitpakken: ,,Omdat het plan nog niet op bestekniveau is uitgewerkt moet nog rekening worden gehouden met een onnauwkeurigheidsmarge van 15 procent'', aldus de wethouder. Maar hij ziet ook de andere kant van dezelfde medaille: ,,Er is ook een kans dat het benodigde bedrag lager is dan het nu aangevraagde krediet.''

Het voorstel wordt donderdag 23 april met de gemeenteraad besproken. De vergadering is online te volgen. 

door Daan Bleuel

Het terrein rond de nieuwbouw van IKC Berkelwijk moet worden ingericht.
Entree van De Heerd. De school wordt deze zomer gesloopt.
Basisschool De Heerd wordt deze zomer gesloopt.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie