Afbeelding
Foto: BDUmedia

Wiebelshow

29 april 2020 om 10:54 Column

Met blikjes achter de hometrainer, Van Nassouwe op de drempel en koninklijke herinneringen bij de NOS. Zo vierden wij Woningsdag, met de W van Willem. Ja, we weten waarom, maar toch voelde het stom. Juist na weken van quarantaine hadden we op de nationaalste feestdag van het jaar eindelijk wel weer eens collectief een feestje willen vieren, niet? Maar als zelfs het feestvarken Maastricht laat schieten en zijn koninklijke huize verkiest, kunnen onderdanen niet achterblijven - begripvol, maar met de mondhoeken omlaag.

En zo verbeten wij maandag het chagrijn met een paar stevige happen tompouce en een slok bitter. En omdat mevrouw Bosmans met gemak twintig kleedjes op een oranjemarkt kan vullen, maakte ik ook maar even een rondje door de woning. Zo beleefde ik op zolder en in de berging een waar déjà vu en deed ik alsof ik struinend over de Ansfriduslaan links en rechts mijn tweedehands slag sloeg.

Het koninklijk hoogtepunt hadden we eigenlijk voor het weekend al gehad met de lintjes. Het had Zijne Majesteit namelijk behaagd om ook vier Leusdenaren tot zijn orde te roepen. Aan burgemeester Bouwmeester de eer. En hoewel ouderen nog zo gewaarschuwd zijn voor mannen die hen telefonisch proberen op te zadelen met een lidmaatschap, trapten vier verraste dorpelingen er toch in. Het zij ze gegund; Annie Kok, Maria Steenbeek, Ton Zwarts en Wim Voskuilen. Elders in deze krant leest u waarom en later dit jaar volgt het bijbehorende feestje. Ik vermoed in Achterveld, want daar zijn deze vier Oranje-leden actief (geweest).

Trouwens, dat is ook een goede gelegenheid om de plaatselijke horeca weer een beetje te spekken, want de Roskam, de Hessenkar en Nog Eentje staan droog. Achterveld krijgt nu al een paar jaar flinke klappen. Zaten de ondernemers eerst met een opgebroken weg, moeten ze nu de deuren dichthouden voor een virus. Ik zie het glas graag halfvol, maar als er niets meer te schenken valt, dan is niet alleen het glas leeg, maar ook de portemonnee. Hoe zei premier Rutte dat ook al weer? 'Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf'. Hij heeft gelijk, want gezondheid gaat voor alles, maar op die gezondheid zou ik nou juist zo graag toosten en het liefst aan de bar, maar dat mag nu niet. Daarom steun ik het initiatief van Maarten van Heugten. Hij bundelde onze horecabedrijven op een website, waar we eten kunnen bestellen en koks kunnen sponsoren.

Solidariteit voelt niet alleen goed, het smaakt nog beter. Ik weet ook wel dat smaken verschillen, maar via steunhorecaleusden.nl kun je ook nieuwe smaken ontdekken, want het palet in Leusden is verrassend breed. Van de saté kambing van Kraton via de mediterrane sushi van Mazoki tot de appeltaart van JOBS. Leusden is Lekker! Hoezee, hoezee! En daarna weer op de hometrainer, maar dan zonder blikjes.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie