Schuldhulpverlener Resa van den Bunt denkt dat veel mensen door de crisis vastlopen.
Schuldhulpverlener Resa van den Bunt denkt dat veel mensen door de crisis vastlopen. VB Fotografie - Sabine Keijzer

Huishoudens in de knel door crisis

29 april 2020 om 07:30 Corona Coronavirus

LEUSDEN ,,Blijf niet ploeteren in je eentje, maar vraag hulp." Dat is de boodschap van schuldhulpverlener Resa van den Bunt van Stadsring51. Zij richt zich tot Leusdenaren met betalingsachterstanden en schulden. Velen hebben als gevolg van de coronacrisis te maken met een inkomensdaling, waardoor zij financieel kopje onder dreigen te gaan.

Stadsring51 helpt elk jaar zo'n duizend Amersfoorters en Leusdenaren bij het oplossen van hun schulden. ,,Je bent zeker niet de enige", stelt schuldhulpverlener Resa van den Bunt. ,,Schulden kunnen echt iedereen overkomen. Iedereen kan in de positie komen dat het niet lukt om alle rekeningen te betalen."

Het is bijvoorbeeld erg lastig om ineens van veel minder geld rond te komen dan je gewend bent. En dat is precies wat een op de vijf Nederlanders op dit moment meemaakt als gevolg van de coronacrisis, zo blijkt uit een peiling van het Nibud. ,,Als je inkomen daalt, dan kun je niet doen alsof alles hetzelfde is gebleven. Je moet je gedrag veranderen, dus minder geld uitgeven", zegt Van den Bunt. ,,Iedereen weet hoe moeilijk dat is."

Schulden kunnen echt iedereen overkomenACHTERSTANDEN De schuldhulpverlener is vooral bezorgd om huishoudens die al vóór de coronacrisis betalingsachterstanden of schulden hadden. ,,Als het niet meer lukt om de betalingsregelingen na te komen, dan is het verstandig om hulp te vragen. Want als je het op zijn beloop laat, gaat het van kwaad tot erger. De achterstanden gaan niet uit zichzelf weg. Uiteindelijk gaan de schulden het leven beheersen."

Stadsring51 biedt gratis hulp bij schulden aan inwoners van Leusden en Amersfoort. Het werk van de schuldhulpverleners wordt namelijk betaald door deze gemeenten. ,,Als je je aanmeldt bij de schuldhulp krijg je weer grip op de situatie. Je merkt dat er ook voor jouw situatie oplossingen zijn."

Door de aanmelding bij Stadsring51 krijgen mensen snel meer rust, is de ervaring van Resa van den Bunt. ,,Je weet waar je aan toe bent en je hebt een kloppende begroting. Intussen proberen we samen betalingsregelingen te treffen."

Door de aanmelding bij Stadsring51 krijgen mensen snel meer rustZELF AAN HET ROER Er zijn veel vooroordelen over schuldhulp, weet Van den Bunt. ,,Mensen denken dat ze alles uit handen moeten geven, maar meestal beheren ze zelf hun inkomen. Ook denken mensen dat wij beslissen wat er wel en niet mag in het budget. Maar natuurlijk maken mensen zelf hun eigen keuzes. Zij weten namelijk zelf het beste wat belangrijk voor hen is. Er zijn meerdere manieren om schulden op te lossen. Het gaat erom dat de aanpak het best past bij de situatie van de cliënt. Als cliënt sta je bij ons altijd zelf aan het roer."

MEER INFORMATIE Hulp vragen bij Stadsring51 is gemakkelijk: via de website www.stadsring51.nl kunnen mensen zelf hun telefonische afspraak inplannen.
Ook is het mogelijk om via deze website anoniem te chatten met een schuldhulpverlener.

Stadsring51 is tijdens kantooruren bereikbaar via 033-4600600. Of via e-mail: info@stadsring51.nl.
Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie