Drie natuursteen plaquettes zijn verenigd in een geheel vernieuwd monument.
Drie natuursteen plaquettes zijn verenigd in een geheel vernieuwd monument. Arnoud J Spaaij

Herdenking live via internet

30 april 2020 om 07:30 Historie

ACHTERVELD Vijfenzeventig jaar na de bevrijding is er in Achterveld onverminderd dankbaarheid voor de bevrijders. Met respect wordt er dan ook in Achterveld tijdens de dodenherdenking stilgestaan bij de doden die vielen onder de Nederlandse militairen, de Canadese bevrijders en Achtervelders. Dit jaar bij een geheel vernieuwd monument.

Arnoud J Spaaij

Door de coronamaatregelen wordt de herdenking op 4 mei gehouden zonder publiek. De dodenherdenking van het 4 & 5 Mei Comité bestaande uit Ria de Bruin en Henri Schouten werkt dit jaar samen met de locatieraad en de expositiecommissie van de Jozefkerk.

Gerrit Tijmensen van de locatieraad heeft gemengde gevoelens door de ingetogen herdenking die door de omstandigheden nodig is, maar is toch blij met een geheel hernieuwd monument. Hij is er bewust in 2015 mee aan de slag gegaan toen de plannen van de renovatie van de Hessenweg ter sprake kwamen.

Tijmensen: ,,Om ook de uitstraling van kerk en kerkpark te behartigen. En gaandeweg bleek dat het mogelijk was om rond de kerktuin tot een win-win situatie met de gemeente te komen. Met een herschikking van het trottoir en met wat souplesse van onze kant kon er een soort pleintje voor de monumenten ingericht worden en ook nog eens drie extra parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Tezamen met de nieuwe inrit naar het parochiecentrum en de nieuwe lantaarns in de kerktuin ziet het er uitnodigend uit."

Burgemeester is aanwezig, maar geen publiekÉÉN MONUMENT In de kerktuin stonden al langere tijd drie gedenkstenen. Voor de gesneuvelden van het Regiment Huzaren dat aan het begin van de oorlog Nederland verdedigde in en rondom Achterveld, voor de doden van de Canadese regimenten die bij de bevrijding vielen en voor Achtervelders die het leven lieten.

Er is nu één groot monument, een drieluik waar plek is, met naam en toenaam, voor alle eerder genoemden.

EXPOSITIE Voor dit jaar was er naast het hernieuwen van het monument ook een uitgebreide expositie georganiseerd. Veel elementen worden op 4 mei nu zoveel mogelijk gecombineerd. Toch hoopt de organisatie de expositie op een ander moment geheel of gedeeltelijk nog te kunnen houden.

DORPSTV ACHTERVELD De dodenherdenking op 4 mei aan de voet van de Sint Jozefkerk zal zonder publiek plaatsvinden. Daarom brengt DorpsTV Achterveld de ceremonie live via het internet. Vanaf 18.50 uur start een voorprogramma waarin wordt ingegaan op realisatie van het monument en de slachtoffers die herdacht worden. Om ongeveer 19.20 uur wordt overgeschakeld op het live-verslag.

De dodenherdenking heeft dit jaar een afwijkend programma. Drie vertegenwoordigers, waaronder burgemeester Bouwmeester leggen kransen, lichten de herdenking toe en voorafgaand aan de twee minuten stilte spelen trompettisten van DWS het Taptoe-signaal vanaf de kerktoren.

De uitzending is te zien via tablets, smartphones en computers www.dorpstv.achterveld.net.

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie