Fractie D66 vergadert via Zoom.
Fractie D66 vergadert via Zoom. D66

Raadgever: 'Wat doet de gemeenteraad tijdens de crisis?'

2 mei 2020 om 07:30 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week fractievoorzitter Charlotte van Mourik en raadslid Albert Dragt van D66, over de gemeenteraad zelf tijdens de coronacrisis.

,,Onze hele samenleving wordt ernstig geraakt door de gevolgen van de coronacrisis. Bijeenkomsten, concerten, sportwedstrijden en andere activiteiten waar veel mensen bij elkaar komen worden afgelast en uitgesteld. Horeca, fysiopraktijken en kapsalons zijn gesloten en veel winkeliers ondervinden een enorme terugval in omzet. Ook in privé en werk worden veel mensen ernstig belemmerd in hun dagelijkse activiteiten."

,,Hoe zit dat dan met de gemeenteraad, hoe functioneert onze lokale democratie in tijden van een pandemie? Juist de overheid kan in een tijd van crisis de aanjager zijn voor onze economie. En controle door de raad, namens de inwoners, is een belangrijk onderdeel van het functioneren van onze democratie. De raad mag net als andere groepsbijeenkomsten niet lijfelijk bij elkaar komen. Dat betekent vergaderen via internet met hulp van Skype, Zoom, Teams of nog andere vergaderportals. De raad in Leusden gebruikt de portal van haar vergadersysteem GO (GemeenteOplossingen). Dat gaat na enige gewenning aan de discipline, redelijk goed wanneer het gaat om vergaderen met vijf, zes of zeven personen. Maar bij een echte raadsvergadering met 21 raadsleden en college van B&W wordt dit een stuk uitdagender."

Als één van de eerste gemeenten in Nederland vergaderde de raad van Leusden digitaal,,Tot begin april mocht in een raadsvergadering alleen maar worden gestemd door leden die ook lijfelijk aanwezig waren. De Tweede Kamer heeft met een noodwetje aan deze situatie een eind gemaakt. Nu mag er ook via internet gestemd worden. Als één van de eerste gemeenten in Nederland vergaderde de raad van Leusden donderdag 16 april digitaal. Een historische gebeurtenis. Helaas was er nogal wat storing in beeld en geluid op de lijn. Vanuit verschillende huiskamers hoorden we nadrukkelijk de klok slaan en piepende en krakende geluiden van tafels en stoelen, verstoorden ook de aandacht. Maar er kon worden vergaderd en er konden besluiten worden genomen. Echt een mooie prestatie van de griffie, bestuur en de raadsleden."

KINDERZIEKTES ,,De komende tijd zullen alle kinderziektes vast worden opgelost. U mag als inwoner van Leusden ook meepraten in de informatierondes en uitwisselingen van de gemeenteraad. Voor het eerst was dat op donderdag 9 april. De uitbreiding van het scholencomplex
Atria is een onderwerp dat bij enkele omwonenden op bezwaren stuit. Tijdens de uitwisseling hebben deze omwonenden dat indirect, via email, toegelicht. Het is erg belangrijk dat inspraak van deze bewoners ook in de digitale omgeving mogelijk wordt. Ook daaraan wordt nog gewerkt. Als er een onderwerp op de agenda staat waar u met de gemeenteraad over wil spreken, hoop ik u te ontmoeten bij een volgende digitale informatieronde of uitwisseling!"

Via https://gemeentebestuur.leusden.nl/ kunnen geïnteresseerden meedoen en de onderwerpen en data vinden.

Charlotte van Mourik (fractievertegenwoordiger D66) en Albert Dragt (raadslid D66), albert.dragt@kpnmail.nl.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie