Afbeelding
Energiekosten

Energierekening dit jaar met 10% omlaag

29 april 2020 om 15:32 Partnercontent

De energierekening van Leusdenaren zal dit jaar ongeveer 10% lager uitvallen dan vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van een prijsvergelijkingswebsite en een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De tarieven voor gas en elektriciteit zijn met gemiddeld 5,5% verlaagd ten opzichte van 1 maart.

Overschot aan gas
Er zijn verschillende oorzaken te benoemen voor de dalende energietarieven. Zo is er meer olie op de markt gekomen door de olieprijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Meer aanbod zorgt voor lagere prijzen. Tegelijkertijd nam de vraag naar olie enorm af, omdat veel bedrijven zich door het coronavirus genoodzaakt zagen om hun deuren te sluiten. Daarnaast rijden er op dit moment een stuk minder auto's op de weg, omdat veel mensen thuis aan het werk zijn. Tot slot heeft de zachte winter ervoor gezorgd dat er een stuk minder gestookt werd.

Korting op de energiebelasting
Naast bovenstaande redenen, zal de energierekening ook omlaag gaan vanwege de korting op de energiebelasting. Energie wordt gezien als een basisbehoefte. Daarom krijgt iedereen die een elektriciteitsaansluiting heeft een korting op de energiebelasting. Nederlandse huishoudens krijgen dit jaar een bedrag van ruim 216 euro meer terug op de energiebelasting dan vorig jaar. Daar staat wel tegenover dat de belasting op gas en de ODE-heffing omhoog gaan. De uiteindelijke besparing op de energierekening is wel afhankelijk van de gezinssamenstelling en het energieverbruik. Zo gaat een eenpersoonshuishouden in een klein appartement met een hoog energielabel gemiddeld 16% minder betalen ten opzichte van 2019. Dit komt neer op ongeveer 180 euro op jaarbasis. Een meerpersoonshuishouden in een grote woning zal er uiteindelijk 4% (140 euro) op vooruit gaan. Mensen die denken dat ze teveel betalen, kunnen door middel van energie vergelijken en overstappen naar een andere aanbieder geld besparen.

Geld en energie besparen tijdens het thuiswerken
Ondanks de dalende energieprijzen, moeten mensen er toch rekening mee houden dat er meer energie gebruikt gaat worden. Dat komt omdat er veel mensen op dit moment thuis aan het werk zijn. Gelukkig kunnen bewoners op een aantal manieren ervoor zorgen dat de energierekening zo laag mogelijk blijft. Vaak zitten de thuiswerken in dezelfde ruimte. Het is alleen noodzakelijk om de verwarming te gebruiken in de ruimte waar men aan het werk is. Daarnaast moeten alle tussendeuren gesloten blijven, zodat er geen energie verloren gaat. Ook kan de keuze voor een éénjarig of een meerjarig energiecontract op dit moment een flinke besparing opleveren omdat de consument het lage tarief dan voor langere periode vastzet. Geïnteresseerden kunnen het beste energie vergelijken om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Tot slot profiteren mensen die nu voor een vast contract kiezen de hele contractperiode van de lage tarieven die energieleveranciers nu bieden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie