Afbeelding
BDU Media
Column

Grenzeloos

6 mei 2020 om 10:36 Column

Nu corona ons aan huis (en tuin) kluistert, is het slechts te hopen dat we deze zomer ook ‘den vreemde’ mogen bereiken. De Achterhoek zou al leuk zijn. Of met een beetje geluk het Geuldal. Veel verder waag ik nog niet te dromen, dus laten we de Spaanse Costa, Franse Rivièra en Italiaanse Donna nog maar even in de koffer zitten voor volgend jaar. Helaas, KLM.

Corona-brigadier Jaap van Dissel is van het zorgvuldige en voorzichtige soort en dat respecteer ik. Hij kent de coronese beestjes immers als de beste en dus laat ik mevrouw Bosmans wat extra poetsen, zwaai ik wanneer ik moet schudden en snuit ik mijn hooikoortsneus braaf in beide ellebogen. Daar word je behalve nat ook lenig van, trouwens.
Aangezien de versoepeling met kleine stapjes gaat en zomerse vakantiereizen wellicht nog een stap te ver zijn, is het belangrijk dat wij de gastvrijheid in Leusden goed op orde hebben. Geloof mij: de slogan ‘weg in eigen land’ zal binnenkort weer luid klinken. En omdat niet iedereen na het opheffen van de corona-maatregelen terecht kan op Texel of de Veluwe, moeten wij ons opmaken voor allerhande recreatie-Tukkers, -Zeeuwen en -Friezen die het Leusdense willen ontdekken.

Daarom: hebben wij de toeristische zaakjes op orde? Nee. Het gaat al mis bij de entree, ontdekte ik op de populairste aanrijroute. Ik weet nog dat burgemeester Bouwmeester enkele weken geleden op landgoed Den Treek-Henschoten een kussensloop van een nieuw welkomstbord trok. Goed bedoeld uiteraard, maar hoeveel heb je er in hemelsnaam besteld, Gerolf?!

Stel je voor dat die nieuwsgierige Zeeuw, op zoek naar de groenste en mooiste wandelgemeente van het land, van de A28 komt of binnendoor de N227 heeft genomen. Dat is een mooie kennismaking, die Leusderheide! Maar ben ik dan al in Leusden? Hm.. geen idee. Links ligt Kamp Amersfoort. Hè, is dat ook Leusden? Dan toch maar rechtsaf bij restaurant Zuiver, want daar staan twee bordjes; Welkom in Leusden’ en ‘Tot ziens in Leusden’.

En zo komt de vreemdeling op zijn route Dodeweg – Arnhemseweg – Leusbroekerweg – Hamersveldseweg maar liefst tien gemeentebordjes tegen, de blauwe komborden incluis. Het ene moment rijd je Leusden in, het andere moment ben je er weer uit. Daarbij is de laatste kilometer het meest verwarrend, want waarom verlaat ik de gemeente bij de Ambachtsweg, terwijl ik honderd meter verderop weer welkom wordt geheten? Het is misschien een beetje gechargeerd, maar Leusden dreigt in dit bordenwoud te verdwijnen als de bomen in het bos. Ik wil niet zeggen dat de gemeente een bord voor zijn kop heeft, maar de toerist wél. En dat ontneemt nou net zijn prachtige uitzicht.

Lieve Tukkers en beste Friezen, u ziet het: u bent meer dan welkom in het prachtige Leusden. Hier houden we anderhalve meter afstand, ook tussen de borden.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie