Om in 2050 Leusden los te koppelen van het aardgasnet moeten veel woningen beter geïsoleerd worden.
Om in 2050 Leusden los te koppelen van het aardgasnet moeten veel woningen beter geïsoleerd worden. www.pixabay.com

D66: ‘Nu keuzes maken om Leusden in 2050 van aardgas af te kunnen koppelen’

15 mei 2020 om 17:36 Politiek

LEUSDEN D66-raadslid Albert Dragt is ontevreden over de manier waarop het college werk maakt van plannen om Leusden uiterlijk in 2050 van het aardgas af te koppelen. Hij liet dat donderdag blijken bij de behandeling van de Raadsinformatiebrief over het onderwerp.

door Daan Bleuel

,,Ik ben teleurgesteld’’, zei Dragt. ,,Het college maakt opnieuw geen keuzes.’’ In de brief aan de raad staat onder meer dat het college van plan is om in de gemeenteraadsvergadering van 2 juli een startnotitie over het onderwerp te presenteren. 

TRANSITIEVISIE Het is de bedoeling dat elke Nederlandse gemeente uiterlijk in 2021 in een zogeheten ‘Transitievisie Warmte’ laat zien op welke manier en in welke volgorde delen van de gemeente kunnen worden losgekoppeld van het aardgasnet. Dat is het gevolg van beleid van het Rijk, dat medio 2018 besloot het gebruik van aardgas voor de verwarming van woningen drastisch terug te dringen. Dit mede als gevolg van de problemen die de aardgaswinning in Groningen met zich meebrengt.

De gemeente wil per wijk bekijken wat mogelijke alternatieven voor de verwarming met aardgas zijn. In bepaalde gevallen kunnen bewoners zelf investeren in -bijvoorbeeld- warmtepompen. In andere gevallen is aansluiting op een collectief warmtenet de meest voor de hand liggende oplossing. In het laatste geval kan energie daarvoor worden gewonnen uit aardwarmte (geo-thermie), warmte uit biomassacentrales of restwarmte van industriële processen. 

SNEL DUIDELIJKHEID Met de ‘Transitievisie’ wil de gemeente eigenaren van woningen snel duidelijkheid geven. Dan kunnen bewoners snel beslissen hoe ze zich het best op de nieuwe situatie kunnen voorbereiden. Het gaat dan met name om de wijken waarvan het college vindt dat ze al voor 2030 van het aardgas af moeten. 

Dilemma voor de gemeente is dat lang niet alle woningen al geschikt zijn voor de gewenste overstap. Met name op het punt van de isolatie schieten veel huizen nog tekort. De ironie wil dat recent gebouwde huizen die wél al aan strenge isolatie-eisen voldoen, daardoor nu al zuinig in het gebruik van aardgas zijn. De noodzaak om daar snel over te gaan tot de introductie van andere mogelijkheden om de huizen te verwarmen is daar het minst groot.

ISOLATIE Daarom kiest het college er nu voor om de aanpak ‘primair te richten op het terugdringen van het aardgasgebruik en de keuze voor het toekomstig alternatief open te houden’. Dat betekent dat voorlopig vooral zal worden ingezet op de isolatie van huizen. 

,,Begrijp me niet verkeerd’’, zei Albert Dragt: ,,Wij verschillen niet met elkaar van mening over de ambities.’’ ,,Als we dan maar kunnen discussiëren over de weg er naartoe’’, antwoordde wethouder Van Beurden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie