Afbeelding
pixabay
Column

Monopolistig

20 mei 2020 om 11:00 Column Knipoogje

Je zou het bijna vergeten door de coronacrisis, maar er waren eens boze boeren en bouwers. Weet u het nog? Even kort door de bocht: koeien mogen geen mais meer, want dat geeft mest, mest geeft stikstof en stikstof is vies. Dat was vervolgens reden om onze ‘heilige koe’ af te remmen (100 km/u) en een winterse bouwvak in te lassen.

Maar dat COVID-19 ons vervolgens de mond zou snoeren, hadden we toen niet kunnen bedenken. Sterker nog, met de kapjes en het thuiswerken in een filevrij land ademen we schoner dan ooit tevoren! Alle reden om het recente bouwbesluit terug te draaien, zeg ik. 'Hûh, welk bouwbesluit?', zou wethouder Erik van Beurden zich afvragen.

Inderdaad, Leusden – te klein voor het laken, te groot voor het servet – weet in de netmazen nog voldoende gelegenheid te zien om vrije meters te pakken en stenen te stapelen. Dat verdient een compliment. De portefeuille Volkshuisvesting & Wonen is een zware, kan ik u vertellen. Zo woedt aan de groene randen van ons bebouwde dorp een voortdurende strijd tussen groen en rood, terwijl de rij met woningzoekenden aan het loket dagelijks groeit. Gelukkig zijn er dan altijd nog ambtenaren met een loep en een creatieve inbrei-visie.

Neem de achtertuin van Lisidunahof, het maisveld naast de Maanweg, de oevers van de Modderbeek in Achterveld en het Zwanenwater bij de Ursulineweg. Het is er nu nog groen, maar menig bouwvakker heeft zijn mouwen inmiddels gestroopt. Hier gaat Leusden bouwen. Er ligt hier en daar weliswaar nog een coronamaatregel dwars, maar Van Beurden lijkt zijn spelletje Monopoly met glans te winnen.In drie van de genoemde gevallen is sprake van kleine wijkjes, maar om de hoek bij Eurofleur gaat iets bijzonders gebeuren. Het project kreeg de naam Achter het Zwanenwater, telt acht villa’s en niemand minder dan Marcel Wolterinck zet zijn naam eronder! Ja, dat zegt ook iets over het prijskaartje – iets met zes nullen, geloof ik. Fijn dat Leusden deze creativiteit weer eens aandurft, al begrijp ik niet helemaal waarom Wolterinck de kavels slijt als zijnde ‘midden in de stad’. Hm...

Wie in Leusden wat minder te besteden heeft (lees: starters en alleenstaanden), dreigt helaas een beetje vast te roesten in de eerdergenoemde loketrij. Waarom zo lang wachten met tiny houses, waarom niet participeren in de koopsector anderhalve ton? Is dat omdat alleen groot geld loont?Ik zie hierin trouwens kansen liggen bij AFAS. Aangezien het thuiswerken veel ‘Afassers’ goed bevalt, houden ze straks onverwacht waarschijnlijk veel ruimte over in het nieuwe Experience Center. Dus, beste wethouder, hoewel de Inspiratielaan nog niet vermeld staat op het Monopolybord van Leusden, geloof ik wel in een AFAS Campus op deze plek. Veel inspirerender kan wonen niet zijn. Kop koffie doen bij Bas van der Veldt?

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie