cartoon
cartoon Sameer Khalili

Rol buurtcontactpersonen

21 mei 2020 om 14:29 Maatschappelijk Deel je nieuws

Inwoners van de gemeente Leusden kunnen een beroep doen op verschillende vrijwilligersinitiatieven. Zo is WensboomLeusden er voor klussen in en om het huis, gaat Zonnebloem Leusden op bezoek bij ouderen, biedt het Maatjesproject één-op-één ondersteuning en is er dankzij DAVA in Achterveld een fijne ontmoetingsplek in de Oude Bieb. In de huidige coronatijd liggen veel van deze activiteiten tijdelijk stil.

 

Samen Sterk

Gelukkig kunnen inwoners via Huiskamer van Leusden nog altijd een beroep doen op hulp van vrijwilligers en kunnen andersom inwoners die anderen willen helpen zich daar aanmelden. Zo komen vraag en aanbod bij elkaar. En dat is mooi. Want wat deze crisis duidelijk maakt: in de gemeente Leusden is het vanzelfsprekender geworden dat mensen oog  hebben voor elkaar en stilstaan bij het wel en wee van de medemens. Deze positieve ontwikkeling is in lijn is met het samenlevingsakkoord ‘Samen Sterk’, waarbij diverse inwoners en organisaties zijn betrokken die  werken aan verschillende initiatieven. Het oprichten van een netwerk van buurtcontactpersonen is één van die initiatieven.

 

Buurtcontactpersonen

Een buurtcontactpersoon is een ‘gewone’ buurtbewoner, maar wel één die dicht bij de mensen in de buurt staat. Een buurtcontactpersoon heeft oog voor de mensen in de straat of in de buurt en weet wat er in de wijk speelt. Hoe er geholpen kan worden bij hulpvragen en andere behoeften en wie eventueel hulp of advies zou kunnen bieden. De buurtcontactpersoon is iemand die actief contacten legt in de buurt; deze durft te leggen. Iemand die waar nodig de verbinding weet te leggen met bijvoorbeeld de Huiskamer van Leusden, het Maatjesproject, Lariks, WensboomLeusden, SOL of de Zonnebloem. Als de buurtcontactpersoon vragen of problemen signaleert weet hij, uiteraard na overleg, bij wie hij in zijn netwerk kan aankloppen of naar welke passende vrijwilligers(organisatie) hij kan verwijzen. De hulpvragen kunnen heel divers zijn: van hulp bij een praktisch klusje, een keer de boodschappen doen, eens de hond uitlaten en een gezellig contactmomentje tot iemand meenemen naar de huisarts of het ziekenhuis. Hoe fijn is het dan als buurtbewoners of vrijwilligers deze ‘informele ondersteuning op maat’ kunnen bieden? We ervaren het nu, tijdens de coronacrisis: omzien naar elkaar is eigenlijk heel eenvoudig en voelt voor iedereen prettig! Een besef om vast te houden. De inzet van buurtcontactpersonen helpt daarbij.

De initiatiefgroep van Samen Sterk wil, nu helemaal in deze tijd, een netwerk opzetten van buurtcontactpersonen binnen alle wijken in Leusden. Met als doel om van elkaar te leren en het omzien naar elkaar verder te versterken. Bent u een buurtcontactpersoon, zou u dit willen worden of wil u meer informatie over Samen Sterk? Neem dan contact op met Bea van Burgsteden (e-mail: b.vanburgsteden@lariks-leusden.nl of telefonisch: 06-13 57 58 30).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie