Jeroen Dammers van Jeroens Paviljoen kreeg van de gemeente toestemming om zijn terras te vergroten.
Jeroen Dammers van Jeroens Paviljoen kreeg van de gemeente toestemming om zijn terras te vergroten. Marcel Koch

De rode loper ligt klaar bij horeca: gasten straks weer welkom

27 mei 2020 om 07:30 Winkels

LEUSDEN Vanaf 1 juni mogen horecazaken binnen hun muren maximaal dertig gasten ontvangen. Ook de terrassen mogen weer - zonder gesteld limiet - worden bezet. Horecaondernemers Jeroen Dammers en Job Wolswinkel hebben de rode loper al klaarliggen.

Marcel Koch

Nadat premier Rutte de versoepeling van maatregelen had aankondigd, slaakte Jeroen Dammers van Jeroens Paviljoen een zucht van verlichting. ,,Het heeft lang genoeg geduurd’’, reageert de Leusdense ondernemer. ,,Ik sta te springen om weer gasten te mogen ontvangen. Weliswaar onder de gestelde coronavoorschriften, maar dit geeft de burger weer moed.’’ Ook Job Wolswinkel van Jobs Koffiekamer staat met een gretig en fris gevoel in het startblok. En ja, ook hij vond de gedwongen time-out een vreemde gewaarwording. Wolswinkel: ,,Fijn dat we weer gasten mogen ontvangen: daar zijn we tenslotte goed in. Dat is onze business.’’

BEDRIJVIGHEID De sluiting van overheidswege leidde bij beide ondernemers, en veel van hun collega’s, niet tot passiviteit. ,,Van de ene op de andere dag hebben we onszelf omgetoverd in een afhaal-en bezorgrestaurant’’, vertelt Wolswinkel wiens etablissement op de Biezenkamp is gevestigd. ,,Met de verkoop van onder meer Poké bowls hebben we het best aardig gedaan. Door het op deze manier te doen, konden we de afgelopen periode ons hoofd boven water houden.’’

Toen duidelijk werd dat de strijd tegen corona weleens een langdurig verhaal zou worden, ben ik mij op alternatieven gaan richten

Dammers schakelde ook om. Zijn lunchroom op winkelcentrum Hamershof opende juni vorig jaar. ,,In het begin was het wel even: o jee wat nu? En ben ik een paar dagen dicht geweest’’, zegt hij openhartig. ,,Maar toen duidelijk werd dat de strijd tegen corona weleens een langdurig verhaal zou worden, ben ik mij op alternatieven gaan richten zoals coffee to go, lunch to go, borrelboxen en de Moederdagbox. Daar heb ik er 120 van verkocht, terwijl er vraag was naar zeker 150.’’ Door genoemde acties, stelt hij, heeft hij zich goed kunnen profileren in Leusden. ,,Heeft de gedwongen sluiting toch nog iets positiefs opgeleverd.’’

COULANT Ook positief: van de gemeente kreeg de horecaondernemer toestemming om zijn terras uit te breiden. Dammers: ,,Hierdoor kan ik al mijn tafels en stoelen ruim wegzetten.’’ Nee, voor die uitbreiding hoeft hij desgevraagd niet te betalen. ,,Heel coulant van de gemeente.''

Ook Wolswinkel prijst de houding van de gemeente. ,,Zij stelde zelf voor om meer meters te gebruiken. Feitelijk heeft de gemeente mijn terras ingetekend, ik heb er zelf nauwelijks over moeten nadenken.’’

Dammers is deze week nog drukdoende om zijn lunchroom coronaproof te maken. ,,Bovendien ga ik met mijn personeel nog eens goed de protocollen doornemen.’’ Wolswinkel heeft de looproutes al bepaald, zo ook waar de gasten zich moeten melden voor een checkgesprek. ,,Aanvankelijk zal het even wennen zijn, maar we gaan er gewoon het beste van maken’’, klinkt het relaxt. Dammers denkt er net zo over. ,,Het komt goed.''

Beide ondernemers gaan niet 1 juni - tweede pinksterdag - open, maar een dag later. ,,Op een feestdag ben ik nooit open’’, zegt Wolswinkel. Dammers: ,,Ik moet het voornamelijk hebben van winkelend publiek.’’

Marcel Koch
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie