Voor 5 euro per voucher kunnen belangstellenden Fort33 steunen.
Voor 5 euro per voucher kunnen belangstellenden Fort33 steunen. Fort33

FORT33 brengt de Fortcher uit voor toekomstige concerten

28 mei 2020 om 12:29 Podiumkunsten

LEUSDEN Voor de culturele sector hebben de maatregelen om het virus in te dammen enorm veel impact. Zo ook voor Fort33, het Cultuurpodium van Leusden. Niet alleen kunnen er geen concerten en feesten plaatsvinden, maar ook de jeugd kan niet meer samenkomen tijdens de inlopen en activiteiten van het jongerenwerk van Lariks. Om Fort33 in deze tijden te steunen, is er de voucher de Fortcher in het leven geroepen.

De trainingen en cursussen van Lariks, activiteiten zoals het Repair café, Café Chantant, Dansen met je kind, de repetities van het Popkoor, de Seaforth Highlanders en de linedancers en de Fort Happy feesten liggen momenteel stil. De oefenruimtes worden nu niet gebruikt door de lokale bandjes en evenementen als de finale van de Grote Prijs van Leusden, De Avondvierdaagse en het festival Voor mensen met een beperking: Happy Fest zijn afgelast/uitgesteld.

De grote groep vrijwilligers van Fort33 missen nu natuurlijk ook hun activiteiten, al is er wel een kleine groep hard aan het werk om van een nood een deugd te maken en de Grote en de Kleine Zaal prachtig te verbouwen. ,,Toch is het nu veel te stil in het fort", zegt coördinator Lennert Bont.

Er wordt nog wel muziek gemaakt in en door Fort33, zoals een jamsessie van Blinde ED, DJ mixtapes van DJ DeeYoo en een DJ set van DJ Tim-Ber, die online te bekijken waren. Onlangs hebben een drietal zangeressen van Smartlappenkoop de Malle Wijven liedjes gezongen voor de ouderen van Villa Nova, die voor het raam aan het meezingen en dansen waren. Ook zijn er concrete plannen om de finale van de GPL en Happy Fest alsnog door te laten gaan, maar dan online. Mooie initiatieven, maar geen activiteiten die omzet genereren en door iedereen vrijwillig worden gedaan.

Door de subsidie van de gemeente Leusden en de voorlopige NOW-regeling van de overheid kan Fort33 het hoofd nog enigszins boven water houden, maar het moet niet te lang gaan duren. ,,Concerten met maximaal dertig man inclusief acts en personeel in juni en honderd man in juli zijn in deze kleine locatie bijna niet te doen en zeker niet winstgevend.

TEGOEDBON De voucher is bedoeld om Fort33 in deze tijden te steunen en om toekomstige concerten bij Fort33 van te betalen. De naam is bedacht door de vrijwilligers van Fort33. De Fortcher kost 5 euro en kan via de website www.fort33.nl worden aangeschaft. Het is een tegoedbon die later weer ingeleverd kan worden bij het kopen van een ticket voor een concert bij Fort33. De Fortcher is een jaar geldig gerekend vanaf het moment dat Fort33 officieel weer open gaat.

Om dit initiatief te ondersteunen, heeft wethouder Erik van Beurden van Cultuur van de Gemeente Leusden het eerste exemplaar gekocht. Heel toepasselijk in deze coronatijden tijdens het thuiswerken op zijn computer. Erik van Beurden: ,,Fort33 is voor mij een niet weg te denken voorziening waar veel te beleven valt voor jong en oud. Ik hoop dat u daar ook zo over denkt en dat u met het kopen van Fortchers ook Fort33 na de coronacrisis weer op weg wil helpen. Doen! Want zo’n fijne plek willen in Leusden niet missen!"

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie