De kinderen werden en worden nog steeds warm verwelkomd.
De kinderen werden en worden nog steeds warm verwelkomd. Arnoud J Spaaij

Weer kinderstemmen in school: 'In de klas is beter zicht op hun ontwikkeling'

29 mei 2020 om 13:11 Onderwijs

ACHTERVELD De basisscholen in Achterveld zijn aan de derde week begonnen waarin de leerlingen weer naar school kunnen. Dit tot genoegen van kinderen, ouders en leerkrachten. Er wordt creatief mee omgegaan en dat haalt het beste van iedereen naar boven.

Arnoud J Spaaij

,,Het is wel luxe hoor”, zegt Lori Murphy, directeur van Het Startblok. Ze doelt ermee op de situatie dat de kinderen weer naar school kunnen nadat door de corona de kinderen thuis onderwezen moesten worden. ,,Er is een goede zet gedaan”, gaat Murphy verder. ,,De kinderen zijn zo lang geïsoleerd geweest. Nu kunnen ze de sociale aspecten van school weer tot zich nemen. Ook al hebben we nu een kleine setting. Een aantal kinderen heeft er ook van kunnen profiteren.”

Thuis leren bleek voor veel kinderen een minder grote opgave dan verwacht, maar anderen hadden er meer moeite mee. Murphy: ,,Ook veel kinderen hadden, ondanks de inzet van hun ouders, toch extra ondersteuning kunnen gebruiken. In de klas heb je beter zicht op hun ontwikkeling.”

NOODUITGANGEN Naast het fysieke leren, is iedereen ook erg blij dat de sociale contacten niet meer uitsluitend via Google meet en hangouts verlopen. Murphy: ,,Mijn collega’s vinden het echt heerlijk dat ze de kinderen weer kunnen zien. Het is geen chill-tijd en toch de fasering is echt heel mooi. Je hebt best meer tijd voor iedere kind. Dat is wat je kinderen ook gunt.”

Ook in de Sint Jozefschool is de sfeer enorm omgeslagen. Johanna Voorburg vertelt: ,,We zijn zo blij dat er weer kinderenstemmen te horen zijn in school. En het loopt goed. Kinderen passen zich snel aan. Het was ook fijn om even zo te starten, met halve klassen. We hebben het anders ingericht. De kinderen zitten weer twee aan twee, maar de ene dag is het ene kind er en de andere dag het andere kind.” Bij Het Startblok is er gekozen voor een ander systeem. Daar komen de ene dag de even groepen en de andere dag de oneven. Wel gebruiken beide scholen alle ingangen om de kinderen toegang te geven. Murphy bevestigt dat met een lach: ,,Ja, zelfs de nooduitgangen zijn nu in gebruik.”

BRIEVENBUSMUUR De aanpassingen leiden ook weer tot nieuwe ideeën. Er wordt creatief omgegaan met de aangepaste situatie. Voorburg: “Een leuk idee kwam van een collega. Er is nu een brievenbusmuur. Ieder kind heeft een eigen brievenbus. De kinderen kunnen bij elkaar post in de brievenbus doen. Zo kunnen ze toch corresponderen met de kinderen die de andere dag op school komen.”

De komende tijd wordt hard gewerkt om voor de zomervakantie weer in het goede ritme te komen. Lori Murphy kijkt er naar uit: “We zijn nu al bezig om te kijken waar ieder kind staat. We geven nog meer passend onderwijs. Het mooie is dat we dat nu nog meer afstemmen op de onderwijsbehoefte van de kinderen. En het kan ook best zo zijn dat we de eerste vier weken van het nieuwe schooljaar kiezen voor wat herhaling.”

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie